Pejskaři, víte to? Černý pes jako anděl strážný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pejskaři, víte to? Černý pes jako anděl strážný

Vypadám hrozivě, ale neublížím, naopak ochráním... Packu na to!
Vypadám hrozivě, ale neublížím, naopak ochráním... Packu na to! (Foto scom)

Když nám přes cestu přeběhne černá kočka, křižujeme se a očekáváme něco smolného. Co ale takový černý pes? Má to také svůj význam! Dnes má svůj mezinárodní den, tak si to shrňme.

Že mají černí hafani svátek, není náhoda. Ve společnosti přetrvává tzv. syndrom černého psa. Páníčkové mají tendence při výběru čtyřnohého kamaráda přehlížet tmavě zbarvená zvířata. Možná jsou černé chlupy víc vidět na nábytku nebo na koberci, možná proto, že podle některých nosí smůlu… Každopádně se tohle opomíjení nelíbilo Colleen Pageové, bojovnici za zvířecí práva, a ustanovila mezinárodní den černých psů.

MYTOLOGIE

● Symbolika se objevuje napříč kulturami. Indiáni věří, že černí psi mají schopnost léčit různé nemoci a neduhy, podobně je ve starověku vnímali i Číňané. V zemích, jako je Brazílie, Ekvádor či Peru, jsou považováni za posly štěstí.

● Podle keltské mytologie měl černý pes vlastní říši na onom světě a byl obdařen schopností vidět do budoucnosti.

● V kulturách, které věřily na posmrtný život (ve starověkém Egyptě či Řecku a Římě), byl černý pes průvodcem v zemi neživých. Reprezentoval smrt i znovuzrození.

● Pro Evropany byly tyhle šelmy vyslanci zla. V britském folklóru kolují báje o tom, jak černí psi cestují mezi naším světem a říší mrtvých. Bránou do podsvětí jsou pro ně hřbitovy…

KDYŽ PŘEBĚHNE PŘES CESTU…

Tady je to lepší než v případě černé kočky. Černý pes, který vám zkříží cestu, je totiž znamením ochrany, víry ve vlastní úsudek a intuici. Však je také považován za anděla strážného!

SNÁŘ

Zjevení tmavého chlupáče ve spánku má významů hned několik. Jednak je to předzvěst pocitů beznaděje, či dokonce vážnějších psychických problémů. Sen, v němž se objevuje, ovšem může předpovídat i náročnou situaci, která nás vyděsí. Jde také o apel převzít kontrolu nad vlastním životem a nebýt ve vleku.

Přečtěte si
Lubica258
25. 10. 2023 • 21:14

Pod to se klidně podepíšu . Máme černého kokršpaněla a je to ten největší miláček pod sluncem. Nikdy jsem neměla a neviděla věrnějšího a empatičtějšího psa, než je ten náš. Snažím se mu tu jeho oddanost kompenozvat a často mu objednávám nové hračky z http­s://ww­w.hl­adovy­pes.co­m/hrac­ky_pro­_psy/ a pamlsky, aby měl radost .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.