Kalendář plný micek a kočičích věšteb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kalendář plný micek a kočičích věšteb

Pepík při příchodu (vlevo) do depozita a po léčbě.
Pepík při příchodu (vlevo) do depozita a po léčbě. (Foto Irena Karpíšková, David Švarc, Sekce na ochranu koček – Svoboda zvířat Plzeň, ara)

Mystické kouzlo koček, jejich půvab a příběh tří koťat, která si vybojovala život, inspirovaly autory charitativního kalendáře na rok 2024. Je nejen plný micek, ale i kočičích věšteb.

Emičku, její brášky bílo mourovatého Pepíka a černého Arnošta, odsoudil v srpnu bezcitný člověk k smrti. Sotva otevřeli očka, vyhodil je u řeky Úhlavy v Dolní Lukavici na Plzeňsku. Bez mámy neměli šanci na přežití. „Naštěstí jedno z koťat, kocourek Arnošt, zvládl vylézt přes kopřivy na břeh, kde ho při procházce našly dvě slečny,“ líčí Věra Mattasová ze Sekce na ochranu koček – Svoboda zvířat Plzeň, která kalendář vydala. Následně našly i dvě další, poskytly jim první pomoc, nakrmily je a kontaktovaly záchranáře.

„Koťata trpěla úpornými průjmy, dostávala léky a dietu. Dlouhá léčba se ale zdařila. Vše dobře dopadlo, všichni tři už bydlí v milujících rodinách,“ dodává s radostí Mattasová. Emička je hvězdou titulní stránky kalendáře, bráška Pepík reprezentuje březen a Arnošt, který svou silou a odvahou sebe i sourozence zachránil, provází sebevědomě listopadem.

Kartářka Anna Bechná

S mickami nahlédla do příštího roku Nástěnný kalendář je netradiční tím, že na každý měsíc v něm najdete věštbu od plzeňské kartářky Anny Bechné. Pro majitele kalendáře vykládala z Kouzelného kočičího tarotu. Kromě jiného se dozvíte, kdy být v příštím roce ve střehu, kdy vystrčit drápky, kdy naopak nebojovat a raději se radovat a kdy vyrazit za novým dobrodružstvím.

Věštba pro čtenáře Aha!

Nejen pro kalendář, Anna Bechná vyložila z kočičího tarotu i pro čtenáře Aha!. Co zásadního nás čeká v roce 2024? „Energie budou tento rok ryze mužské, také spory a problémy se mohou týkat témat moci, předhánění, ega a vlastní jediné pravdy. Hrozí předvádění a boj o moc, který ale nebude mít jednoznačného vítěze. Nenechme se dohnat do krajností a nezapomínejme na ženské zbraně a ladnost, které bychom se od kočiček mohli učit,“ předpovídá a radí Anna Bechná. 

Víte, že...

...Sekce na ochranu koček – Svoboda zvířat Plzeň má aktuálně v péči 150 koček? Ročně jich zachrání a do nových domovů umístí obvykle 100. Více se dozvíte na www.kocici.cz

Výtěžek jde na péči

Zakoupením kalendáře, ať už nástěnného s věštbami za 300 Kč nebo stolního za 250 Kč, potěšíte nejen sebe či někoho, komu ho věnujete jako dárek, ale především přispějete na úhradu veterinární péče o vyhozené a opuštěné kočičky. Pouhý jeden například zaplatí třem mickám odčervení nebo jedné očkování. Objednat ho lze na na e-shopu: kocicishop-cz.webnode.cz nebo na e-mailu: info@kocici.cz

Tisíce let s lidmi

Kočky provází člověka již z období kolem roku 3000 př. n. l., kdy se začaly objevovat v životě starověkých Egypťanů. Skutečně první doklad o jejich existenci však pochází z ještě dávnějších dob. Důkaz odhalili archeologové ve starověkém hrobě na Kypru.

Jako tygři

Kočky domácí mají podle vědců 95,6 % genetické výbavy shodné s tygry. Proto mají v mnohém podobné chování i způsob lovu. Jestliže tygr dokáže při útoku vyvinout rychlost až 60 km/h, kočky zvládnou své tělo rozpohybovat na 48 km/h.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.