Rádce Aha! Jak cestovat za hranice se zvířetem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Rádce Aha! Jak cestovat za hranice se zvířetem!

Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení.
Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení. (PROFIMEDIA.CZ)

Češi jsou národem milovníků zvířat. Nejčastějším čtyřnohým kamarádem je v českých domovech pes nebo kočka. A řada z nich se svými páníčky vyráží i na dovolenou.

6 rad pro cestu

Mazlíčka má podle statistik doma více než pět milionů lidí. Za chlupáčkovo přátelství a pro jeho pohodlí jsou Češi ochotni platit tisíce korun měsíčně. Šetřit se proto nevyplatí ani při dovolené.

1) Zjistěte si podmínky

Různé země mají pro cestování se zvířaty vlastní pravidla. Před cestou se tak vyplatí zavolat na zastupitelský úřad vašeho cílového státu a veškeré podmínky a povinnosti si zjistit.

2) Vyřiďte odčervení

Některé země v pasu vyžadují i ošetření proti echinokokům (tedy odčervení), provedené 120 až 24 hodin před cestou. Nezapomeňte na to při cestě do Finska, Velké Británie, Malty či Irska.

3) Nezapomeňte na očkování

Rozhodně se neobejdete (u psa, kočky nebo fretky starších než 12 týdnů) bez platného očkování proti vzteklině. Cestovat přitom můžete nejdříve za 21 dní po jeho provedení nebo po přeočkování.

4) Bez pasu to nejde

Při cestách po Evropské unii se neobejdete bez tzv. pasu zvířete. Ten vám vystaví veterinář, který je schválený a registrovaný pro vydávání pasů krajskou veterinární správou. V pasu musí být uveden i lidský doprovod zvířete.

5) Nezbytný je mikročip

Za hranice můžete vzít jen psa, který má pod kůží mikročip. I když platí výjimka pro zvířata s čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011, je mikročip jistější varianta.

6) Zjistěte si kontakt na veterináře

Před cestou si zjistěte kontakty na veterináře poblíž místa, kde budete bydlet. Při případných problémech budete hned vědět, kam volat. Nezapomeňte na všechny léky, které pes bere.

Pojistěte úrazy i problémy

Nemoc nebo úraz milovaného zvířete může v zahraničí vyjít na tisíce korun. Je tak dobré zvážit, jestli se nevyplatí připojištění veterinární péče, které zahrnuje především náklady na léčbu spojenou s úrazem nebo onemocněním. Pro případ, že zvíře způsobí nějakou škodu, vyplatí se i pojištění odpovědnosti za zvíře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.