Kočky se tváří jako těžké introvertky, ale.. Mají 276 výrazů tváře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kočky se tváří jako těžké introvertky, ale.. Mají 276 výrazů tváře!

Urbanova kočka se mračí, ale nemyslí to prý zle, je velice přátelská. Pozorovali jsme ji a je mj. velký mazel.
Urbanova kočka se mračí, ale nemyslí to prý zle, je velice přátelská. Pozorovali jsme ji a je mj. velký mazel. (Foto Aha! – Michal Chytil)

Zdají se nám nepřístupné nebo rezervované, ale pod slupkou se skrývají emoce, že bychom se dost divili. Jen to umět přečíst… Podle poslední studie mají kočky 276 odlišných výrazů obličeje!

Ve skutečnosti si kočky pravděpodobně vyvinuly škálu výrazů kvůli nám, jde o produkt komunikace s lidmi za 10 000 let jejich domestikace. „Máme tak velmi hlubokou historii s kočkami, že je to přirozené. A nyní vzrůstá zájem dešifrovat jejich emoce,“ říká Brittany Florkiewiczová, evoluční psycholožka z Lyon College v Arkansasu. Nejvíc grimas prý odkoukaly, když čekaly na žrádlo, ale bude to spíš dedukce. Snažily se povětšinou o příjemný výraz...

Bádání v kavárně

Florkiewiczová zveřejnila nedávno studii a vedla polem iku v časopise Science Direct. Expertka údajně proseděla s kolegyn í Lauren Scottovou přes 150 hodin v kočičí kavárně Cat- Cafe Lounge v Los Angeles. „Nesledovaly jsme jen kočky, ale také lidi. Návštěvníky, kteří si přišli pro kočky k adopci. Jak se tváří oni na zvířata a zvířata na ně a co nakonec rozhoduje o vzájemných sympaticích.“

Kočka v ateliéru Petra Urbana miluje výtvarné umění a tváří se trošku nadřazeně.

Zásadní jsou vousky

Jejich pozorování 53 domácích k rátkosrstých koček odhalilo širokou škálu výrazů – které kombinují různé pohyby očí, uší a rtů – a že většina z nich byla přátelská, nikoli agresivní. Tak např íklad uši a vousky směřující dopředu a zavřené oči mají přátelské konotace. Směřování vousků je zásadní! Ale pozor, když kočička olízne rty, může očekávat pamlsek. Avšak jakmile u toho stáhne uši a zúží zorničky, jde o nepřátelské gesto.

Spíš jsou kamarádské

Vědkyně zjistily, že naprostá většina výrazů koček byla buď výrazně přátelská (45 %), nebo výrazně agresivní (37 %). Zbývajících 18 % výrazů bylo natolik nejednoznačných, že spadaly do obou kategorií.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.