Exponát mrtvé kočky v galerii budí emoce: O osudu díla rozhodne anketa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Exponát mrtvé kočky v galerii budí emoce: O osudu díla rozhodne anketa

Pozor! Zvíře bylo při vytváření díla již mrtvé.
Pozor! Zvíře bylo při vytváření díla již mrtvé. (Foto Robert Runták)

Dílo ukrajinské výtvarnice Margarity Ivy s názvem Ukolébavka v přerovské Window Gallery způsobilo pořádný rozruch. Důvod? Jde o mrtvou kočku zalitou v pryskyřici. Zmíněná galerie je ve skutečnosti výkladní skříní a vystavená díla si tak může prohlížet každý, kdo jde kolem. Lidé na sociální síti označují lednovou expozici za nevkusnou. Kantorky z místního gymnázia si dokonce přišly stěžovat samotnému galeristovi.

„Tušil jsem, že výstava bude přijata rozporuplně, avšak vzbudila v místě nad očekávání velké emoce a vlnu nesouhlasu. Několik lidí mě vyzvalo, abych výstavu ukončil,“ prozradil provozovatel galerie Robert Runták. Vzhledem k negativním ohlasům se rozhodl pro anketu, v níž mají lidé do neděle rozhodnout, zda do konce února expozice zůstane nezměněna, nebo bude od 29. ledna zakryta roletou.

Babiččina ukolébavka

Kromě mrtvé kočky je v pryskyřici zalit i kapesník, na němž je vyšitý text ukolébavky. Tu autorka, výtvarnice z ukrajinského Záporoží žijící v Praze, slýchávala od své babičky, která byla celý život silně poznamenána hrůzami druhé světové války. Ukolébavka vypráví o kocourkovi, který honil myš, zranil se u toho a zemřel.

Kurátor: Odmítáme smrt

„Použití zvířecího těla v umění často pobuřuje. Fakt, že jsme takto napřímo konfrontování se smrtí, odmítáme,“ konstatoval kurátor současného umění a pedagog VŠUP Jiří Ptáček, který dílo označil za velmi citlivé. „Jedním z nejznámějších a nejkontroverznějších děl posledních cca 40 let ve výtvarném umění je žralok ve formaldehydu od Damiena Hirsta,“ připomněl.

Přečtěte si
XYZ3
28. 1. 2024 • 23:09

Proti gustu...Za mě 👎

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.