60 let od historického milníku: První kočičí astronautka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

60 let od historického milníku: První kočičí astronautka

Šup s holkou do kapsle. Poletí se ke hvězdám.
Šup s holkou do kapsle. Poletí se ke hvězdám. (Foto Profimedia, ara)

Byl pátek 18. října, krátce po osmé ráno. Ve francouzském vesmírném středisku umístěném na odlehlém místě v Alžírsku bylo rušno. Do startu rakety Véronique AGI 47 zbývalo jen pár vteřin. A jediný pasažér na palubě začal nervózně mňoukat...

Přestože ruská fenka Lajka sklízí ovace za to, že se v roce 1957 jako první živý tvor dostala na oběžnou dráhu, nebyla jediným zvířetem, které se podívalo do vesmíru. V závěsu za ní byla do kosmu vyslána roztomilá černobílá dáma Félicette. Je první a zároveň jedinou kočkou, která se kdy podívala za hranice atmosféry. A co víc – let přežila. Byť se dobrodružství krutě podepsalo na jejím zdraví.

Dva měsíce drilu

V roce 1963 vybrala francouzská vesmírná agentura (CERMA) 14 koček, které začala trénovat pro pobyt ve vesmíru. Všechny to byly samice – to pro jejich klidnější temperament. Na hlavy jim připevnili elektrody, které kontrolovaly tělesné funkce během náročného dvouměsíčního výcviku. Zahrnoval mj. kroužení na centrifuze simulující stav beztíže, několikahodinové izolace v kontejneru nebo pobyt v extrémně hlučném prostředí. Jedna z dam z toho všeho vyšla vítězně – ta s kódovým označením C 341.

Na váhu a bude dietka. Aby se nám raketa vůbec odlepila od země.

Sondy v lebce

Jméno Félicitte jí přidělili až posléze. Údajně se ze všech kočičích astronautek chovala nejrozvážněji a navíc měla ideální váhu – přesně 2,5 kila. A tak 17. října podstoupila operaci, během níž jí bylo do lebky implantováno devět elektrod. Dostala také senzory srdeční aktivity na packy a monitory dechu na hruď a nosní přepážku. A pak to přišlo, 18. října Félicitte usedla do vesmírné rakety Véronique, která ji vynesla do výšky 152 kilometrů nad zemský povrch. Ve stavu beztíže strávila 5 minut. Pak ji padák snesl zpátky na zem. Celý let trval 13 minut a díky nim vědci získali unikátní data o fungování zvířecího organismu v kosmu.

Letěla i poštou

Přestože vesmírné dobrodružství přežila, po dvou měsících od startu byl její osud stejně zpečetěn. Félicitte nevypadala zdravě, byla apatická, a tak ji vědci nechali utratit. Stejně to původně bylo v plánu, aby mohli důkladně prozkoumat její mozek. Pitva pomohla lidstvu pochopit, jaké dopady má cestování do kosmu na fungování organismu živočichů. Nehledě na to, že šlo o historický milník, který zařadil Francii do vesmírných závodů s USA a Sovětským svazem. V následujících letech uskutečnila Francie ještě několik pokusů o vyslání zvířat za hranice atmosféry.

V březnu 1967 se tak na matičku Zemi pěkně z výšky podívali opičáci Martine a Pierrette. Oba let přežili a byli adorováni snad ještě víc než sympatická micka. I Félicitte ovšem zažila svých pět minut slávy, i když pouze in memoriam. V bývalých francouzských koloniích byla vydána poštovní známka s obrázkem kočky-astronautky. A studentský astronomický klub při univerzitě v Toulouse po ní pojmenoval svou observatoř.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.