Zvířecí rádce: Jak poznat úpal u psů a koček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zvířecí rádce: Jak poznat úpal u psů a koček

Nejlepší je rybník. Anebo rovnou moře.
Nejlepší je rybník. Anebo rovnou moře.  (Foto Aha! – Baru Coat Kultová, scom)

Největší vlnu veder máme asi za sebou, nedá se však vyloučit, že nás vysoké teploty ještě potrápí. A co nás – také domácí miláčků! Veterináři v jejich případě nabádají k obzvlášť velké obezřetnosti. Naši čtyřnozí kamarádi se totiž s horkem zdaleka neumí popasovat tak, jako lidé…

Vlastně nejde pouze o zvířata se čtyřmi tlapkami, ale také o plazy, malé i větší hlodavce či ptáky. Příznaky přehřátí jsou u nich přitom zcela jiné než u člověka, a tak je občas těžké rozpoznat, že je s naším přítelem něco špatně. A to jde někdy dokonce o minuty! Málo se potí „Majitelé domácích mazlíčků často hodnotí okolní teplotu podle toho, jak se sami cítí. A to je zásadní problém,“ vysvětluje americká veterinářka Barbara Hodgesová. „Berou v horku své psy na procházku, protože si říkají, že to počasí ještě tak hrozné není. Ale už si neuvědomují, na kolik stupňů může být takový asfalt na chodníku rozpálený.“ Matoucí také je, že zvířata se s horkem vypořádávají jiným způsobem, než lidé. Zatímco my regulujeme svou teplotu pomocí potu, který nás odpařováním skrz pokožku celého těla ochlazuje, takoví psi se potí pouze na packách a čumáku. A králíci či ptáci se nepotí vůbec… „Pejsci využívají jako primární zdroj ochlazení lapání po dechu. To jim umožňuje odpařovat vodu plícemi, jazykem a tlamou,“ dodává Hodgesová. „Kočky si v horkých dnech konstantní tělesnou teplotu udržují lízáním srsti.“

Tohle ne!

• V létě své mazlíčky nestříhejte! Nijak jim tím nepomůžete, ba naopak. Srst působí jako izolační vrstva – v zimě zahřívá, v létě ochlazuje. Navíc chrání kůži před spálením od slunce.

• Nikdy nenechávejte zvířata v zavřeném autě či garáži. V extrémních vedrech doma zatemněte.

• Procházky buď úplně vynechejte, nebo je odložte na pozdní večer, případně časné ráno.

• Nenuťte zvířata zbytečně do žádných aktivit.

Ohrožené rasy

Zvířata se pochopitelně dokážou vypořádat s horkem. S extrémním vedrem už však nikoli. „Na boj s teplotami přes 30 stupňů Celsia nejsou jejich těla uzpůsobena, což může vést k úpalu,“ varuje Barbara Hodgesová. „A ten může pro některé mazlíčky být dokonce smrtelný.“ Nejnáchylnější skupinu představují mopslíci, buldočci, francouzští buldočci a bostonští teriéři, kteří mají zúžené průdušky, a tím pádem se jim v horku hůře dýchá. Pozor by si měli dát i majitelé pejsků – kardiaků, čerstvě narozených štěňátek, nebo naopak velmi starých chlupáčů a hafanů s nadváhou. „Z naší zkušenosti úpal zvířatům nejčastěji způsobuje pobyt v zavřeném prostoru, například v autě,“ říká veterinářka. „V řádu minut teplota vystoupá přes 70 stupňů Celsia, a to zkrátka organismus – a nejen ten psí – nezvládne.“ Odborníci se nicméně shodují, že ve velkých vedrech by se páníčci měli vyvarovat i běžných aktivit. „Sami na to taky nemáte náladu, tak do vycházek nebo her nenuťte své psy,“ uzavírá Hodgesová.

Jak poznat úpal?

Mezi první příznaky přehřátí patří letargie, rychlé a sípavé lapání po dechu u psů a jakékoli lapání po dechu u hlodavců, třes těla, slintání a neklid. Přidává se i nechutenství. Ptáci (včetně papoušků) mají potíže s roztažením křídel, mohou dýchat s otevřeným zobákem. Plazi se roztřesou, jsou dezorientovaní a změní barvu. Jakmile zpozorujete podobnou reakci u svého mazlíčka, okamžitě vyhledejte pomoc zvěrolékaře. Pokud budete otálet, mohou se přidat závažnější projevy úpalu – zvracení, průjem, u psů později i fialové dásně a jazyk, neschopnost vstát. V takovém okamžiku už jde skutečně o život…

První pomoc při úpalu

Zajistěte dostatek vody a ochlazujte svého mazlíčka pomocí pytlíků s ledem. Můžete jimi vyložit pelíšek či výběh. Přemístěte zvíře od okna do temného koutu. Nechte jej odpočívat a sledujte, zda se příznaky nezhoršují.



Přečtěte si
Mirka Nová
28. 8. 2023 • 18:12

Tohle je zajímavé a každý, kdo má mazlíčka by měl poznat úpal. Já jezdím s mým psem na dovolenou a hlídám ho, aby nebyl dlouho na slunci. Nikdy nechodíme v parných dnech na procházky, ale vyrážíme až navečer. Na internetových stránkách http­s://ww­w.hl­adovy­pes.co­m/pam­lsky_p­ro_psy/ mu kupuji pamlsky pro psy, které má nejraději.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.