Když je v domě kotě: Rady, aby krásně rostlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Když je v domě kotě: Rady, aby krásně rostlo!

.
(Mars Czech s.r.o.)

Jaro je dobou mláďat a koťata nejsou výjimkou. Ať už si berete kotě »značkové« z chovatelské stanice, či poskytnete domov malému tulákovi, dodržujte základní zásady péče.

U mámy je nejlíp

Pokud to nevyžadují výjimečné okolnosti, neodstavujte kotě od matky dřív než v osmém týdnu života, ideálně spíš ve dvanáctém, jinak může mít žaludeční potíže. Navíc mateřské mléko dodává sílu, vitaminy a buduje jejich imunitu. Pokud mládě nemá dostatečný příjem mateřského mléka, dokrmujte ho speciálním mlékem pro koťata. Nikdy mladé ani dospělé kočce nedávejte kravské mléko.

Přikrmujte opatrně

Od 4. týdne by si kočičí junioři měli začít zvykat na mělkou misku s čerstvou vodou. Mezi 4. - 6. týdnem také můžete pomalu začít s pevnou stravou. Koťata mají velmi malý žaludek. Krmte proto v několika dávkách během dne, můžete až 6x denně. Pamatujte, že kočka je šelma, krmivo by na prvním místě mělo obsahovat kvalitní živočišné bílkoviny, které pomáhají při tvorbě svalů a tkání. Pozor dejte na vnitřnosti, především pak syrová játra – obsahují sice velké množství vitaminů, ale kočky je dobře stráví jen v malém množství. Pokud krmíte kapsičkami, dbejte, aby měly pokojovou teplotu.

Socializace je důležitá

Aby si kotě dobře zvyklo na lidi a stal se z něj spokojený mazlíček, není radno podcenit proces socializace. Nejvýznamnější období je mezi druhým a sedmým týdnem života. Právě tyto dny jsou ten nejlepší čas pro budování důvěry mezi kočkou a člověkem, zároveň je to však doba, kdy je kotě ještě u matky. Proto je důležité, abyste si vzali zvíře z prostředí, kde se k němu chovali laskavě. Pokud je matkou venkovní kočka, snažte se koťata před odstavením alespoň navštěvovat a navykat je na lidskou přítomnost. Stejně jako u psů, i kočičí nalezenci mohou mít různá traumata a práce na jejich »ochočení« je proto těžší.

Učení na toaletu

V prvních týdnech po narození kočky svá mláďata stimulují k vykonávání potřeby a poté po nich »uklízejí«. Během tohoto období koťata přirozeně nepotřebují používat toaletu. U 4týdenních koťat můžete začít tím, že jim nabídnete »záchůdek« s nehrudkujícím stelivem. V případě, že si domů přinesete 8týdenní kotě, můžete začít s tréninkem ihned. Toaletu umístěte tak, aby ji nemuselo hledat, postavte ho do ní, aby chápalo, že jde o jeho teritorium. Při vykonání potřeby na toaletě ho chvalte, ale nedotýkejte se ho.

Co možná nevíte

• Březost kočky trvá 9 týdnů

• Kočka mívá dva až tři vrhy ročně

• Průměrný počet koťat v jednom vrhu je 3 – 6

• Průměrná váha novorozence se pohybuje mezi 90 – 140 gramy

• Kotě otevře oči mezi 7. – 12. dnem života

• K novým páníčkům může jít ideálně v 8 – 12 týdnech

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.