Náročná operace: Kocourovi vyndávali z tlapky zub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Náročná operace: Kocourovi vyndávali z tlapky zub!

Kocourek Drakouš pár dní po zákroku.
Kocourek Drakouš pár dní po zákroku. (Foto pro Aha! Veterinární klinika u nádraží Česká Třebová)

Na případ zraněné packy kocoura Drakouše (9) z Žichlínku jen tak nezapomene veterinář Jakub Košťál. Na kočičí nožce řešil s kolegy většinou zlomeninu či tržnou ránu. Aby z ní vyndávali zub, to ještě nezažil!

Drakouše přivezla jeho chovatelka na Veterinární kliniku u nádraží v České Třebové s tím, že kocourek kulhá na pravou přední tlapku. Přitom měl pár centimetrů nad chodidlem nenápadnou malou ranku, která vypadala jako zranění způsobené kousnutím. Jelikož se ale kocourek pohybuje většinou venku, takže ho nemá stále na očích, netušila, co se Drakouškovi stalo.

Rentgen šokoval

Pátrání po příčině kocouřího trápení vyřešil rentgenový snímek. „Až z něj jsme se dozvěděli, že hluboko pod šlachami u kosti je zub. Jediným vysvětlením toho, jak se tam dostal, bylo to, že Drakouše kousl do nohy jiný kocour a přitom se mu zlomil špičák,“ uvedl veterinář Jakub Košťál. Nález jej hodně překvapil. Za 15 let praxe takový případ neřešil.

Náročnější operace

Kocour dostal antibiotika na zmírnění infekce a později ho čekal chirurgický zákrok. Jelikož se zub pohyboval volně hluboko mezi šlachami podobně jako střela v těle, jeho vyjmutí bylo náročnější. Jeho umístění si operační tým musel opakovaně upřesňovat pomocí rentgenu. „Vše ale dobře dopadlo. Zoubek pachatele kousnutí byl odstraněn a Drakouš odjel domů jen s pár stehy na pacce,“ uzavřel Košťál.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.