Jarní dekorace na Náchodsku: Velikonoční kozí veselice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jarní dekorace na Náchodsku: Velikonoční kozí veselice!

Vítr nemá šanci kozlíky vyvrátit. V zemi je drží dlouhé hřeby.
Vítr nemá šanci kozlíky vyvrátit. V zemi je drží dlouhé hřeby. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Humorem přímo překypuje netradiční velikonoční výzdoba v Provodově-Šonově na Náchodsku. Lidi, kteří obcí projíždějí, vítá ze dřeva vyrobená skupina dovádějících kozích koledníků.

Rohatá parta stlučená z březových kmenů, proutí a klacíků je rozmístěná na travnatém prostranství u místního rybníčku. Kozí postavičky jsou vybavené pomlázkami, kterými se tu mrskají, honí se až na strom, někteří se oddávají náruživým hrátkám a také pijanství, které k jarním svátkům rovněž patří. Tyto rozverné scény doplňují košíky, nůše a ošatky s barevnými vajíčky.

Dvě desítky rohatců

Velikonočně naaranžované kozí stádo je dílem místního Jiřího Rydla (70), kterému s jeho výrobou pomáhala manželka a postupně jej rozšířili na současné dvacetihlavé stádo. „Dávám je tam 14 dní před Velikonocemi,“ řekl senior, který je v obci známý nejen tvořivostí, ale i skromností, jelikož netouží po slávě a pozornosti. „Jsem rád, že se kozlíci líbí. Dělal jsem je pro pobavení,“ řekl autor velikonoční výzdoby, která se v obci stala tradicí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.