Radnice v Krnově uťala novomanželům svatební zvyk: Zákaz házení rýže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Radnice v Krnově uťala novomanželům svatební zvyk: Zákaz házení rýže!

Svatebčané teď vyrábějí bubliny.
Svatebčané teď vyrábějí bubliny.  (Foto Aha! – Karel Janeček, Profimedia.cz)

Po sňatcích zůstávaly v obřadních síních v Krnově kilogramy a kilogramy rýže. Radnice tam proto vyhlásila rýži totální zákaz. Sypat zrna pro plodnost je tam jednou provždy zakázáno.

Pro někoho jde o nedílnou součást veselky, jiní svatebčany vyzývají, ať rýži nechají ve špajzu. Oblíbenou kratochvílí zejména zlomyslných kamarádů, kteří s oblibou zasypávají novomanžele při odchodu z obřadu hrstmi plnými rýže, se rozhodl zakázat i Krnov. „Jsou to především bezpečnostní důvody, jelikož na rýži lze snadno uklouznout, což se už v minulosti u nás stalo. A pak také kvůli úklidu,“ zdůvodnila krok zastupitelům radniční mluvčí Dita Círová. V krnovské síni bývá za den více obřadů. „A to svateb bezprostředně za sebou. Nebylo by fér, aby účastníci prvního obřadu měli pečlivě uklizené prostory a svatebčané z následující svatby se museli brodit rýží či konfetami,“ uvedla mluvčí.

A nejen ti, kteří se účastnili sňatků, si na rýži stěžovali. „Obřady se konají i ve všední dny v různých časech a s nepořádkem by se pak dále potkávali i klienti samotného úřadu,“ sdělila. Účastníci svateb už přišli s inovací: na novomanžele foukají bubliny z bublifuků. Prohřešili by se i oni proti nové vyhlášce? „Toto by problém nebyl,“ dodala mluvčí.

Víte, že...

...na novomanžele se hází rýže, protože je symbolem prosperity, hojnosti, plodnosti a štěstí?

15 let proseb

„O to, aby svatebčané neházeli na novomanžele rýži v prostorách úřadu a také před vchodem do radnice, žádáme už 15 let,“ řekla mluvčí Dita Círová. Volání úřadu ovšem svatebčané nevyslyšeli, a proto nyní zastupitelé přistoupili k oficiálnímu zákazu. Oficiálními místy, kde se oddává a kde zákaz platí, jsou radnice, koncertní síň a zahrada Flemmichovy vily.

Au, ono to bolí!

Házení rýže při východu z kostela nebo obřadní síně bývá pro nevěstu s ženichem velmi nepříjemnou záležitostí. Svatebčané házejí rýži přímo na novomanžele, a když je rýže opravdu hodně, tak to skutečně bolí. Zrníčka pak nacházejí všude možně ještě další dny.

Předkřesťanský zvyk

Jde o zvyk ještě z dob předkřesťanských. Tehdy přátelé zasypávali novomanžele před jejich domem životodárnými semeny, hrachem, čočkou, fazolemi, zrním nebo oříšky jako oběť na usmíření bohů domu a domácího krbu. Oběť měla usmířit duchy s nově založenou rodinou. Ženich přenášel nevěstu přes práh domu také kvůli ochraně před zlými duchy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.