Tradice z 19. století aneb Velikonoce naruby: Holky vyrazily na koledu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tradice z 19. století aneb Velikonoce naruby: Holky vyrazily na koledu

Dívky to nepřeháněly v obavách, aby se jim koledníci za 14 dní nemstili.
Dívky to nepřeháněly v obavách, aby se jim koledníci za 14 dní nemstili. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

S pomlázkami a řehtačkami šly včera koledovat dívky a ženy v Jeníkovicích na Královéhradecku, ale i v dalších obcích na východě Čech. Držely regionální tradici holčičí koledy nebo též Velikonoc naruby.

Zvyk, známý už v 19. století, připadající na Smrtnou neděli, tedy 14 dní před velikonoční nedělí, oživily zástupkyně něžného pohlaví v Jeníkovicích zhruba před 13 roky. „Poprvé nás šlo koledovat jen pár, ale postupně si tuhle tradici oblíbily další kolednice a každý rok nás přibývá,“ řekla Jitka Školníková, která obchůzku pánské populace v obci pravidelně organizuje.

Koleda s něžností

Dívčí koleda se od té tradiční moc neliší. Děvčata chlapce a muže šlehají a za koledu od nich dostávají vajíčka, sladkosti i pentle na pomlázku. „Chodí už několik let, ale šetří mě. Asi abych se jim nerozsypal pod rukama,“ řekl Jiří Miřijovský (76). „My to moc s tou silou nepřeháníme, aby se nám pak pánové za 14 dní nemstili,“ vysvětlila Jitka Školníková.

Počasí vyšlo, ale bude mráz

Koledu si dívky a ženy užily, panovalo slunečné počasí s teplotou až 12 °C. Podle předpovědi to vypadá, že by i o Velikonočním pondělí, které připadá na 1. dubna, mělo být parádně a až 15 °C. Tento týden bude kolem deseti, od středy do soboty i 14 až 16 °C. Jen v noci spadne rtuť teploměru pod bod mrazu a mohou pomrznout nakvetlé keře a stromy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.