Hody hody doprovody, dejte aspoň bílý... Jak oloupat vejce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hody hody doprovody, dejte aspoň bílý... Jak oloupat vejce?

Velikonoce už jsou za rohem
Velikonoce už jsou za rohem (profimedia.cz)

Nálož velikonočních vajec je tu. Ať už se rozhodnete zpracovat barevnou nadílku do pomazánky, kulajdy nebo jen tak na chleba s máslem, nevyhnete se loupání. A tady přichází kámen úrazu. Jak je dostat ze skořápky rychle a v jednom kuse? Existuje několik způsobů...

Začíná to u plotny

Vejce určená na vaření natvrdo by měla být stará alespoň týden. Nedávejte je do vroucí vody přímo z lednice, kvůli teplotnímu šoku by skořápka popraskala. Nalijte do hrnce vodu a pořádně ji osolte (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Vejce přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala, a vařte 10 minut. Hned po dovaření dejte vejce do ledové vody (ideálně do misky se studenou vodou a ledem) a nechte 2 – 3 minuty. Musejí se zchladit šokem, aby se pak dobře loupala skořápka.

Od širšího konce

Obecně je lepší vejce loupat od širšího konce. Ostrou hranou čepele nožíku skořápku z boku po celém obvodu naťukejte. Poté jej položte na kuchyňskou linku a jemně poválejte. Následně oloupejte.

Samoloupání

Do třetiny (ideálně uzavíratelné) sklenice o objemu cca 300 ml nalijte vodu a vhoďte do ní vejce. Sklenici zakryjte dlaní, nebo zašroubujte víčkem a nad dřezem několikrát silně zatřepejte nahoru a dolů. Skořápka by během toho měla z vajíčka opadat. Pokud chcete oloupat víc vajec najednou, dejte je do uzavíratelné mističky, naplňte ze třetiny vodou, zavřete a několikrát zatřeste.

Pomocí lžičky

Snadno oloupat vejce natvrdo lze i pomocí čajové lžičky. Nejprve naťukejte širší stranu vejce a odloupněte kousek skořápky. Poté lžičku opatrně vsuňte pod skořápku a pomalu obkružte obvod vejce.

Foukněte a chytejte

Oba konce vejce naklepejte a oloupejte rozbité kousky skořápky. Do užší části několikrát silně foukněte. Nezapomeňte vejce chytat!

Tip Aha!: Vajíčkový salát

POTŘEBUJETE: 6 vajec natvrdo, 1 šalotku, 40 g nakládaných okurek, 100 g bílého jogurtu s obsahem tuku okolo 3,7 %, 2 lžíce majonézy, ½ lžičky dijonské hořčice, ½ lžíce vinného octa, sůl a pepř dle chuti a čerstvé bylinky na ozdobu.

POSTUP: Oloupaná vejce a okurky nakrájejte na kostičky, šalotku nakrájejte nadrobno a smíchejte ve větší míse. V menší misce smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, ocet a pepř. Dresink vmíchejte k vaječné směsi a dochuťte solí. Hotový salát můžete ozdobit čerstvými bylinkami a podávat s žitným nebo celozrnným pečivem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.