Zásah jak z Alenky v říši divů: Mňoukání za zrcadlem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zásah jak z Alenky v říši divů: Mňoukání za zrcadlem

Zachráněná Micinka se brzy oklepala.
Zachráněná Micinka se brzy oklepala. (Foto pro Avha! – Jitka Mlčochová, HZS)

Zda je svět za zrcadlem magický jako v pohádkové Alence v říši divů, zkoumala kočka Micinka (2) v rodinném domě v Radiměři na Svitavsku. Místo dobrodružství tam číča, která se za něj dostala revizním otvorem, uvízla.

Majitelé její nesnáze zjistili, když zrcadlo začalo mňoukat. „Přišla jsem do koupelny umýt si ruce, když jsem za zdí se zrcadlem uslyšela mňoukání. Tak jsme dole u podlahy rozbili dvě kachličky a tím otvorem kočku lákali ven. Nemohli jsme ji ale nikde najít,“ vyprávěla Aha! Jitka Mlčochová, majitelka černé průzkumnice, která překonala revizní dvířka a několik metrů dlouhou instalační cestu, až se dostala do prostoru za ytongovou stěnou, kde zůstala.

Zachrána koupelny

„Nakonec jsme oslovili hasiče, zda by ji nedokázali dostat ven, abychom nemuseli rozbít celou koupelnu,“ řekla chovatelka Micinky, které se ujala před rokem a půl s dalšími dvěma čičinkami jako kočičích nalezenců v krabici na poli.

A číča byla za chvíli na svobodě.

Pověra šla stranou

„Díky štěrbinové kameře jsme zjistili, že kočička je vysoko nad umyvadlem za zrcadlem, kam zřejmě vylezla po trubkách. A tam se zasekla u vodovodních trubek a nemohla jít dál. Jako nejvhodnější se tak ukázalo rozbít zrcadlo,“ popsal velitel zásahu hasičů ze Svitav František Macků. Přiznal, že do zničení zrcadla se nikomu z přítomných moc nechtělo kvůli pověře o sedmi letech neštěstí, ale záchrana zvířete byla důležitější. „Rozbil ho nakonec kolega,“ řekl velitel zásahu.

Stačil majzlík a kladivo

Po odstranění zrcadla se hasiči pustili pomocí kladiva a majzlíku do sekání otvoru ve stěně. Jím se k Micince již dostali a zvíře prostrčili ven. „Bál jsem se, že uteče do vzdálenějšího místa, až do toho budeme bušit, ale byla tam tak zaseklá a prostor byl tak úzký, že už se nemohla dál pohybovat,“ popsal Macků. Místo, kterým kočka do meziprostoru za zrcadlem vnikla, obyvatelé domu již zabezpečili tak, aby se celá anabáze už neopakovala.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.