Krajta pokousala chovatele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krajta pokousala chovatele!

Při odchytu exotických hadů je třeba maximální soustředěnost, říká chovatel zoo Michal Fuglevič, jehož při produkci uštkla dvoumetrová krajta.
Při odchytu exotických hadů je třeba maximální soustředěnost, říká chovatel zoo Michal Fuglevič, jehož při produkci uštkla dvoumetrová krajta. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Bez zranění se neobešel včera hasičský trénink na odchyt zvířat, zejména cizokrajných. Chovatele hadů během přednášky kousla dvoumetrová krajta!

Hasiči ze všech koutů Česka přihlíželi, kterak se do ruky chovatele ostravské zoo Michala Fugleviče ve vteřině zakousl samec krajty. A hned z toho byl krvavý šrám na ruce. Dvoumetrový had se prostě nechtěl nechat polapit.

„A to jsem úmyslně přinesl dvoumetrového samce, a ne samičku, která je ještě o metr a půl delší, a navíc je březí, a tím pádem agresivnější,“ usmíval se Michal Fuglevič. Ač pokousán, přesto pokračoval spolu s hasiči v odchytu dalších zvířátek. Naháněli agamu, užovku, želvu a také kozy valašky.

Samec krajty krvavě divočil.

„Ke všem zvířatům je třeba přistupovat při odchytu s respektem, počítat s tím, že jsou jedovatá, a tudíž i nebezpečná. A že se umí dovedně ukrýt, když se jim podaří utéct,“ popisoval chovatel hadů. A také radil, že je mnohem lepší tuto extrémně nebezpečnou činnost nechat na hasičích. „Běžně má člověk při odchytu jen jednu šanci, druhou mu zvíře už nemusí dát,“ doplnil ještě Fuglevič.

Lapají kočky i ještěry

„Nejčastěji nás volají k odchytu domácích zvířat, běžně vyjíždíme ke kočkám, kravám, koňům, ale také k dravcům. Z exotických zvířat jsou to stále častěji chovaní pavouci, hadi, ještěři, přičemž se k nám některá dostanou i během dopravy v ovoci z exotických krajin. Takže zasahujeme i v logistických centrech,“ popsal Aha! zásahy lektor ze záchranného útvaru profesionálních hasičů Petr Staňa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.