Osm let čekání na mládě kobry: Nebezpečné hadí mimino syčí na svět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Osm let čekání na mládě kobry: Nebezpečné hadí mimino syčí na svět

Sice je tahle kobra kapská ještě malá, ale už vzbuzuje respekt, vždyť už se umí opticky zvětšovat, roztahovat krční límec.
Sice je tahle kobra kapská ještě malá, ale už vzbuzuje respekt, vždyť už se umí opticky zvětšovat, roztahovat krční límec. (Foto SPDK/Lukáš Pavlačík, Simona Jiřičková)

Smrtelně jedovaté miminko se vyklubalo v Safari Parku Dvůr Králové. Na první mládě kobry kapské čekali chovatelé osm let, kdy se snažili pro rozmnožení těchto hadů vytvořit optimální podmínky.

Domovinou kober kapských je jižní Afrika, kde jsou sezonně velké výkyvy teplot. Tým chovatelů za poslední roky vyzkoušel nepřeberné množství kombinací teplot v průběhu zimy a léta. Jedna ze dvou chovných samic nakonec snesla vajíčka letos na Velikonoce. Ze čtyř oplozených se nyní vylíhlo jedno životaschopné mládě. „Považujeme to za velký úspěch. Avšak ani teď si nemůžeme být jisti, že jsme vše zvládli,“ říká zoolog Michal Podhrázský. To ukážou až další odchovy. Malou kobru v příštích dnech čeká první krmení. „Zatím tráví žloutkový váček s potravou a čeká na první svlek,“ vysvětluje zoolog.

Vystrkuje jazýček, mlsný ho zatím nemá, sváču dostane až za pár dní.

Víte, že...

...jed tohoto druhu je považován za jeden z nejtoxičtějších? Oběť umírá následkem kolapsu dýchací soustavy během 1 až 10 hodin, kdy ochrne dýchací svalstvo.

Přečtěte si
Hana Marková
30. 6. 2022 • 12:40

To je úžasné. Držím moc pěsti, ať se daří a je více přírůstku.👏♥️

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.