Baby boom v Zoo Praha: Selátka si trénují rypáčky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Baby boom v Zoo Praha: Selátka si trénují rypáčky

Pravidelná mléčná svačinka.
Pravidelná mléčná svačinka. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Praha/Petr Hamerník)

Trojčata a jedináček. Vzácní pekariové Wagnerovi v Zoo Praha se činí. Ve skupině pobíhají dva týdny staří štětináčci. Už trénují pestrou paletu zvuků, jimiž se tato pozoruhodná zvířata dorozumívají.

První se na svět probojoval jedináček 15. května, dva dny poté druhá samice přivedla na svět potomky tři. Pekariové většinu dne pátrají po potravě. Plochým rypákem přerývají měkkou půdu. Mláďata si ale pravidelně chodí na dávku mléka k matkám. Pekariové žijí v rodinných skupinkách a své území si důrazně brání. Teritorium i ostatní členy rodiny značkují mléčně bílým výměškem hřbetní pachové žlázy. Ten se uvolňuje při otírání o vegetaci nebo jiná zvířata. „Zoo Praha je jednou ze dvou zahrad v Evropě, kde se daří pravidelně tyto sudokopytníky rozmnožovat. Další je Tierpark Berlín,“ uvedl mluvčí pražské zoo Filip Mašek.

Mláďata zvědavě očichávají výběh.

Ohrožený druh

Až do roku 1972 byli pekariové Wagnerovi považování za vyhynulý druh. Pak byla objevena populace na pomezí Argentiny, Bolívie a Paraguaye. Jejich počet, který stále klesá, je v přírodě nyní odhadován na několik tisíc jedinců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.