První mláďata nejkrásnějších opic langurů duk narozená v Česku: CHEE-VA A CHEE-VIT ODLETĚLI DO SVĚTA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

První mláďata nejkrásnějších opic langurů duk narozená v Česku: CHEE-VA A CHEE-VIT ODLETĚLI DO SVĚTA

Ještě malý Chee-va v náručí mámy.
Ještě malý Chee-va v náručí mámy. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Chleby)

Velké loučení v Zoo Chleby na Nymbursku. Dva samečci langurů duk, první mláďata nejkrásnějších opic světa narozená v Česku, odletěli do samčí skupiny v Singapuru. Chee-va a Chee-vit se narodili v červenci a v srpnu 2018.

Už jsou z nich velcí chlapíci, a tak museli mámy opustit. „Budou nám chybět, ale dva samci navíc s vlastními matkami už nemohli zůstat ve skupině,“ objasnil lektor Zoo Chleby Jaroslav Dufek. Na cestu se hoši připravovali již od ledna. Za tu dobu prošli různými vyšetřeními a prodělali měsíc předvývozní karantény.

První mláďata nejkrásnějších opic langurů duk narozená v Česku.

„Odebírala se jim krev, trus, abychom vyloučili možná onemocnění či přítomnost parazitů v jejich těle,“ vysvětlil Dufek. Langury duk chová Zoo Chleby od roku 2016, k říjnu toho roku bylo v zoo na celém světě pouhých 38 jedinců, jen 5 mimo Asii. A z nich tři v Chlebech. Nyní tam zůstaly samičky Yai a Ding, za nimiž v září přijede nový nápadník. Díky němu snad přivedou na svět další potomky.

BUFET NA CESTU

Cesta přes Frankfurt trvala zhruba 26 hodin. Chee-va a Chee-vit ji absolvovali ve speciálních bednách zhotovených přesně na míru. „Uvnitř měli k dispozici vodu a potravu, což jsou hlavně větvičky ostružiníku, maliníku a šípkové růže,“ popsal Jaroslav Dufek. V cestovní výbavě měli např. i popis jídelníčku, kdyby se lety zpozdily, tak aby přepravce věděl, jak je nakrmit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.