Nadílka mláďat ve Dvoře Králové: Lemuři se mámy pevně drží | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nadílka mláďat ve Dvoře Králové: Lemuři se mámy pevně drží

Máma Mada s miminky.
Máma Mada s miminky. (Foto pro Aha – Dominika Stempa, Lucie Pavlačíková)

Tři lemuří miminka během jednoho týdne! Nadílku mláďat přivítali v Safari parku ve Dvoře Králové. Návštěvníci je mohou vidět venku nebo ve vnitřní expozici.

První rodila již zkušená lemuří máma Mada. Na svět přivedla dvojčátka, o která se vzorně stará a obě prospívají. „Pro lemury je typické, že mláďata samice nejprve nosí na břiše a později se přesunou na záda za krk. Od prvních okamžiků po narození tak musejí mít velkou sílu, aby se udržela,“ uvedl mluvčí zahrady Michal Šťastný s tím, že Mada je ve skupině lemurů dominantní samicí, a proto přišla do říje jako první. Po Madě se stala matkou ještě samice Greta Flora, která má malého chlapečka.

Chci podrbat, ale mámu nepustím!

Spolu i při operaci

Porod u samice Grety měl dramatický průběh. Čekala dvojčata. Spontánně přivedla na svět samečka, ale druhé mládě už nedokázala sama vytlačit. Následoval císařský řez, během něhož veterinář Lukáš Pavlačík ze samice vyjmul bohužel mrtvé mládě. První potomek byl po celou dobu zákroku u matky, aby nedošlo k porušení jejich pouta. Její stav se již zlepšil a i se synkem je ve skupině lemurů.

Víte, že...

...samice lemura kata může zabřeznout jediný den v roce, přičemž ovulace trvá jen pár hodin?

...v královédvorské skupině lemurů by měla porodit ještě samice Fiana? Té je už 21 let a je jedním z nejstarších lemurů kata v Evropě.

...lemur kata je v domovině na Madagaskaru kriticky ohrožený, ale v lidské péči je naopak velmi hojný? To je dobrá pojistka pro případ, že v divočině bude vyhuben.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.