Radost z opičky v děčínské zoo: Narodil se pavouček?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Radost z opičky v děčínské zoo: Narodil se pavouček?!

Jestli je to chlapeček, nebo holčička, se zatím neví.
Jestli je to chlapeček, nebo holčička, se zatím neví. (Foto Zoo Děčín)

Dva a půl roku! Tak dlouho chovatelé v děčínské zoo čekali, až samička (20) chápana středoamerického mexického porodí svého třetího potomka. Opice Melody a její partner Tirion (20) si dali načas, nakonec ale všechno dobře dopadlo. Mláďátko je na světě!

Zatím není jasné, zda je nový děčínský přírůstek sameček, nebo samička. Odhadnout si to netroufají ani zkušení ošetřovatelé. „Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců,“ vysvětlil pro Aha! vedoucí chovatelů Petr Haberland. Melody se jako zkušená máma o svého potomka velmi dobře stará, většinu času ho nosí pevně přivinuté na břiše. Návštěvníci zoo ho však mohou spatřit jen výjimečně. „Z důvodu rekonstrukce druhé části pavilonu opic se nyní chápani ve svém výběhu střídají s makaky chocholatými,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Jméno podle ocasu

Pojmenování získali tito primáti podle svého chápavého ocasu. Ten jim slouží jako pátá končetina. Jihoameričtí indiáni jim říkají »pavoučí opice«, jelikož při pohybu v korunách stromů připomínají velké chlupaté pavouky.

Víte, že...

...v České republice jsou pouze dvě zoo, které chápany chovají? K vidění jsou ještě v Praze. V Děčíně je návštěvníci obdivují od roku 2019.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.