Čapí pohádka pokračuje: Zachráněný sirotek hnízdí na Táborsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čapí pohádka pokračuje: Zachráněný sirotek hnízdí na Táborsku!

Začátek července 2019. Libor Šejna při kontrole sirotků z Cehnic, kteří ve stanici dobře prospívali.
Začátek července 2019. Libor Šejna při kontrole sirotků z Cehnic, kteří ve stanici dobře prospívali. ( Foto Archiv Záchranné stanice Makov)

Radost zavládla v záchranné stanici Makov na Písecku. V obci na Táborsku se totiž objevil čáp, kterého se i se sourozenci kdysi ujali handicapovaní čápi z Makova a odchovali je. Zachráněný sirotek se nyní vrátil na jih Čech.

Opeřenec má za sebou pohnutý osud. „V květnu 2019 uhynul v Cehnicích na Strakonicku hnízdící čáp. Když se to obyvatelé obce dozvěděli, začala záchranná akce. Hasiči snesli z hnízda pět vajec a delegace z Cehnic je přivezla do naší stanice uložená v obilí, aby se zárodky co nejméně otřásali,“ popsal šéf Makova Libor Šejna. Práce má smysl V líhni se ze čtyř vajec vyklubala mláďata. Ta putovala do hnízda handicapovaného páru.

„Hned je vzali za své a odchovali je. Mláďata pak koncem srpna odletěla za teplem. Před pár dny jsme dostali informaci, že jeden z čápů by měl hnízdit v Balkově Lhotě u Tábora a číslo na kroužku to potvrdilo,“ řekl Libor Šejna, který na místo vyrazil. „Na komíně seděl náš čáp se samičkou. Sotva jsem je stačil vyfotit, odlétli. Když to dobře dopadne, příští rok zahnízdí. Mám radost, že naše práce má smysl. Opět se potvrdilo, že čápata odchovaná ve stanici se úspěšně zapojila do divoké populace čápů bílých,“ dodal Libor Šejna.

Víte, že...

...handicapovaní čápi bez nejmenších problémů odchovávají zdravé potomky? Čápata se naučí létat, i když mají hnízdo téměř na zemi, létání mají zakódované v genech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.