Psí drama ve Vyškově: Jezevčík uvázl v potrubí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Psí drama ve Vyškově: Jezevčík uvázl v potrubí

Hafan nakonec vyvázl bez úhony.
Hafan nakonec vyvázl bez úhony. (Foto HZS, ara)

Pořádně za vyučenou dostal zvědavý jezevčík z periferie Vyškova, který při večerním venčení vlezl, kam neměl. Uvízl totiž v kanalizaci a nemohl ven. Na jeho záchranu musely přijet tři jednotky hasičů!

Majitelka nechala čtyřnohého všetečku jen na chvíli navolno a neštěstí bylo na světě. Když ve tmě uslyšela zoufalé kňučení, vytočila tísňovou linku hasičů. O noční »zábavu « mělo rázem postaráno hned několik jednotek hasičů z okolí. „Velitel zásahu po zjištění situace nechal povolat posilovou jednotku se štěrbinovou kamerou z Brna a také jednotku dobrovolných hasičů z Vyškova,“ vyjmenoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Právě moderní technika v podobě kamery přesně odhalila místo v potrubí, kde pes uvázl. Poté nastoupila obyčejná dřina v podobě krumpáče a lopat. K potrubí a jezevčíkovi se museli hasiči prokopat. Rozhodující fáze zásahu trvala přes dvě hodiny, před půlnocí ale byla korunována úspěchem. „Pejsek byl v pořádku, jen dostal od paničky vyhubováno,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Rekordman v noře

Zřejmě nejdéle trvala záchrana teriéra Bárta, který se v roce 2017 v Českém ráji pustil do liščí nory. Záchranáři tam vlezli za ním, dlouho se ale nedařilo psa vytáhnout ven. Pak terén podmáčela voda a další záchranné akce už byly nebezpečné. Zesláblý chlupáč se nakonec z podzemní pasti po 17 dnech dostal sám, v lese ho našli hasiči a veterinář konstatoval, že to hafan odnesl jen jedním ulomeným zubem.

Hasiči se zachráněným Bártem.

Kozel v díře

Do dešťové kanalizace se museli loni v září spustit hasiči v Moravanech, aby z ní vytáhli nepozorného kozla. Při zběsilém úprku od svého majitele si nevšiml díry v zemi, zapadl do ní a sám neměl šanci se z ní dostat. Do třímetrové hloubky se spustila dvojice odvážlivců, nejdřív museli vzdorovité zvíře svázat, teprve poté ho bezpečně vytáhli ven.

Sem neopatrný kozel spadl.

Kůň v bahně

V bažinaté strouze vzniklé po silném dešti v Újezdu u Brna uvízl předloni kůň. Hasiči odčerpávali kaluž a další vodu a bahno odnášeli v kýblech. Následně kopytníka zajistili speciální záchrannou sítí, ve které mohl být vyprošťovacím vozem přizvednut. Celá operace trvala čtyři a půl hodiny.

Koně z bahna dostali popruhy, jeřáb a silní chlapi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.