Zemřel karlovarský výtvarník Václav Balšán (†74): Obraz má i Goldbergová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zemřel karlovarský výtvarník Václav Balšán (†74): Obraz má i Goldbergová!

„Prostě si stoupnu před plátno a hraju si s barvami a tvary. Prostě se tím bavím. Těším se na každé ráno, že budu zase malovat,“ svěřil se časem Balšán novinářům.
„Prostě si stoupnu před plátno a hraju si s barvami a tvary. Prostě se tím bavím. Těším se na každé ráno, že budu zase malovat,“ svěřil se časem Balšán novinářům.  (Foto INT)

Jeho díla se objevují ve sbírkách pražské Národní galerie ale vlastní je i hollywoodské hvězdy. Karlovarský umělec Václav Balšán (†74) už ale nic nenamaluje. Zemřel.

Nad jeho ztrátou smutní nyní široká karlovarská veřejnost. Své obrazy pravidelně vystavoval v místních galeriích. „Václav Balšán sice pocházel z Chomutova, ale díky svému výtvarnému nadání začal studovat na karlovarské keramické škole. Pracoval také v Galerii umění. Podílel se na restaurování mnoha obrazů v Grandhotelu Pupp nebo na Jelením skoku,“ uvedla na sociální síti primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, která mu několikrát osobně za umělecký přínos jménem města děkovala. Perličkou ale je, že jeho obrazy vlastní i americká herečka Whoopi Goldbergová, která Karlovy Vary navštívila během filmového festivalu v roce 1996.

Smrt po transplantaci

„Měl nemocná játra. Podstoupil nedávno jejich transplantaci. Komplikace s tak vážným zákrokem ale jeho tělo nezvládlo. Měl rád víno, s onemocněním bych však alkohol nespojovala. Spíš mu zdravotní problémy mohly vzniknout neustálým vdechováním ne zcela zdraví prospěšných malířských barev,“ domnívá se jedna z jeho známých.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.