Dalí z Podkrkonoší: Z metaře ulic světovým malířem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dalí z Podkrkonoší: Z metaře ulic světovým malířem!

Geremus na vernisáži svýách děl v německém Ingolstadtu v roce 2009.
Geremus na vernisáži svýách děl v německém Ingolstadtu v roce 2009. (Foto archiv Daniela Geremuse)

Z kreslení měl na základní škole průměrné známky a nechyběly ani pětky. Nikdy nestudoval žádnou uměleckou školu, přesto Daniel Geremus (53) přezdívaný Dalí z Podkrkonoší vystavuje obrazy po celém světě.

Život se s Danielem Jiřičkou, který přijal pseudonym Daniel Geremus, příliš nemazlil. Když mu bylo 11 let, nalezl jeho bratr otce otráveného plynem. Později mu zkrachovalo manželství, bojoval se závislostí na alkoholu a dvakrát skončil nedobrovolně na psychiatrii. „Své problémy jsem pokaždé řešil tím nejhorším způsobem,“ popisoval Aha! Daniel Geremus.

Dlouhé roky se pohyboval na pokraji společnosti a živil se zametáním ulic. Přesto se nevzdával a žil svůj sen. „Malovat jsem začal, protože jsem toužil ztvárnit svůj vnitřní svět a myšlenky,“ popisoval muž, který s malováním začal v roce 1995 jako naprostý samouk. Už o šest let později měl však svou první soukromou výstavu. Jeho olejomalby jsou nezaměnitelné a stylově přecházejí ze surrealismu až k impresionismu.

Podkrkonošský Dalí při práci na portrétu.

Na třech kontinentech

Danielovy obrazy znají milovníci výtvarného umění v celé Evropě, USA i Austrálii. Říká, že maluje na plný úvazek, a začal i psát. „Vydal jsem pět knih a jsem ve fázi, kdy pozvánky na výstavy, včetně těch zahraničních, z kapacitních důvodů odmítám,“ vysvětlil Geremus, který za svůj život namaloval zhruba 1200 obrazů. V Lomnici nad Popelkou, kde žije a tvoří, otevře 29. října slavnostně svou soukromou galerii. „Splnil se mi sen,“ uzavřel malíř.

Nahá učitelka místo tanku

Na dotaz Aha!, jak je možné, že z kreslení dostával i pětky, Geremus suše odvětil: „Někdy jsem měl i dvojky nebo mě kantorka naopak vůbec neklasifikovala. Jednou jsem ji totiž namaloval nahou místo tanku. Řekla, že tak vůbec nevypadá.“

Víte, že…

...v podkrkonošské Lomnici se umění vždycky dařilo? Kromě Daniela Geremuse se městečko pyšní dalšími osobnostmi z řad umělců. Narodili se zde spisovatel Jaroslav Rudiš, scenárista a spisovatel Petr Pýcha či loni zesnulý historik a spisovatel František Novák.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.