Mistr smaltu světového věhlasu: Obrazy s tradicí kovu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Mistr smaltu světového věhlasu: Obrazy s tradicí kovu

Práce s kovem dá pořádně zabrat. Petr Bednář při výrobě jednoho ze svých děl.
Práce s kovem dá pořádně zabrat. Petr Bednář při výrobě jednoho ze svých děl. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Muzeum Beskyd)

Když se řekne smalt, napadne vás zřejmě hrnec po babičce či domovní cedule. Ale touto technikou je možné také tvořit obrazy! Za takové sklízí po celém světě obdiv Petr Bednář (78), rodák z Ostravice na Frýdecko-Místecku.

Nenápadný, skromný a svým způsobem samorost, takový je muž, který svoje smaltované obrazy nyní vystavuje v Muzeu Beskyd. Ovšem jinak zdobí galerie v Japonsku, Německu, Anglii či Francii a dalších zemích.

Seznam UNESCO

Jeho jméno dokonce figuruje na seznamu smaltérů UNESCO. „Tvrďák s citlivým srdcem,“ řekli o něm ve čtvrtek jeho kamarádi. Není divu, že se umělec, který vystudoval hutnickou průmyslovku, pustil do práce s kovem, protože právě nedaleký Frýdlant nad Ostravicí proslavily v minulosti smaltované výrobky. Od nádobí po kuchyňské linky. „Měli bychom si pamatovat, odkud jsme vzešli,“ řekl k původu své umělecké techniky Bednář.

Díla Petra Bednáře obdivují i ve světě.

Mizející tradice

„Nepočítal jsem s tím, že bych se doma dočkal ještě tak velké výstavy, a beru to jako velkou poctu. Osobně jsem vděčný profesoru Miroslavu Mohylovi (†94), který mě ke smaltování dovedl a vždycky podržel. On se vždycky usmíval, já se naopak pořád mračím,“ dodal s nadsázkou výtvarník. Podle něj je smutné, že z naší země odcházejí technologie, znalosti, fabriky, výrobní značky... „Nejhorší však je, že mizí tradice,“ posteskl si Petr, který stál při zrodu výtvarné skupiny Email Art a položil základ smaltérské školy ve Frýdlantě nad Ostravicí.

Kdy, kde, za kolik:

  • Kdy: Do 2. června, 13 – 17 h, 1. dubna zavřeno.
  • Kde: Muzeum Beskyd na frýdecko- -místeckém zámku
  • Za kolik: 30 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.