APRÍL! Pozor, ať neskočíte někomu na špek… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

APRÍL! Pozor, ať neskočíte někomu na špek…

Svátek legrace a vtípků je tu!
Svátek legrace a vtípků je tu! (Foto scom)

Cihlu pod klobouk na chodníku, aby si jeden kopnul. Auu! Rozpálená mince viditelně položená, to kdyby si chtěl jeden přilepšit. Že se šeredně popálí? O to přece jde. 

A což teprve peněženka na tenkém provázku? Hmátnete po ní a je jako živá. Poskočí a vy se natáhnete podruhé. Tak obyčejně vypadaly aprílové žertíky v 19. století. Od té doby se fórky podstatně vylepšily, jsou rafinovanější, aby se napálili i největší nedůvěřivci.

Přijdeme o zlato z Nagana

Je to klišé, ale děje se to pořád. Nechat kolegovi na stole lístek s telefonním číslem na pány Hrocha nebo Lva, aby se pak ohlásila zoologická zahrada. Pojďme do historie žertů. V roce 1998 se mohli čtenáři novin dozvědět třeba to, že hokejový brankář Dominik Hašek je ve skutečnosti Fin a Češi kvůli tomu přijdou o olympijské zlato. Bylo to pár týdnů po epochálním triumfu a národ to popudilo.

Budou se vracet daně

Také článek o tom, že hrozí protržení hráze brněnské přehrady, vyvolal před několika lety v moravské metropoli menší paniku. Legendární apríl se zhruba před sto lety povedl durynskému deníku, který napsal, že kvůli přebytkům ve státní kase budou úřady vyplácet zpět část daní. Nával před úřední budovou byl na 1. dubna skutečně masový a zabarikádovaní úředníci s obtížemi odráželi požadavky davu na vrácení přeplatků.

Veřejnoprávní televize BBC v roce 1957 informovala o tom, že špagety rostou na stromech. Reportáž o švýcarské rodině, která měla bohatou sklizeň, zmátla obyvatele Velké Británie, že se v zahradnictvích dožadovali špagetových keřů. Jakmile vyšlo najevo, že si BBC z diváků vystřelila, lidé se děsně naštvali a BBC odsoudili.

Revize modrých knížek

Pražany šokoval deník Mladá fronta v roce 1985 článkem »Zdařilý zásah« o tom, že kvůli autostrádě v centru Prahy odstřelili Městské muzeum. A majitele modrých knížek zase v roce 1999 vyděsilo oznámení, že NATO chystá prověrky všech českých majitelů dokladu »neschopen vojenské služby«. V Mongolsku byl údajně chycen sněžný muž, což místní list Mongolyn Dzalúčúd doložil i dvěma fotografiemi.

Na 1. dubna 2016 vydal magazín National Geographic prohlášení, že už nebude tisknout snímky neoblečených zvířat. Němé tváře prý nahota ponižuje. A čtenáři tomu uvěřili. A Maďaři se v roce 1997 těšili, že se jim v budapešťské zoo vylíhne dinosaurus.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.