Hlídejte si výplatnici: Berete tolik, kolik máte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hlídejte si výplatnici: Berete tolik, kolik máte?

Hlídejte si, co máte na výplatnici
Hlídejte si, co máte na výplatnici (Profimedia)

Berete minimální mzdu a pracujete na plný úvazek? Tak byste měli nyní v únoru vidět na výplatní pásce částku 18 900 korun hrubého. Přesně tak vysoká je totiž od ledna minimální mzda. A pokud se vám tahle částka na výplatnici neobjevila, braňte se!

Zákon to říká jasně: Minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu. Znamená to, že šéf vám jednoduše nesmí dát méně, než je minimální mzda. Nezáleží přitom, jestli pracujete pro soukromníka, nebo pro stát, jestli máte plat, nebo mzdu, v jakém jste v pracovním poměru, nebo jestli pracujete na některou z dohod. To, jak bude minimální mzda vysoká, stanovuje nařízení vlády. Lidé, kteří pracují 40 hodin týdně, si musí vydělat minimálně 18 900 Kč měsíčně nebo 112,50 Kč za hodinu. Oproti loňsku tak minimální mzda vzrostla o 600 korun.

Na účtu ji nehledejte

Minimální mzda ale není částka, která vám doputuje na váš účet. Vždy se uvádí před zdaněním. Na výplatní pásce tak sice musíte vidět, za kolik peněz jste daný měsíc pracovali, ale na účtu budete mít peněz méně, protože z ní bude strženo zdravotní a sociální pojištění a záloha na daň.

Rozhoduje úvazek

Výše minimální mzdy se stanovuje coby ekvivalent pro čtyřicetihodinovou týdenní pracovní dobu. Pokud tedy pracujete na poloviční úvazek a máte hrubého např. 17 000 Kč, pak argumentem o zvýšení platu kvůli růstu minimální mzdy u šéfa nezabodujete. Tato mzda při plném úvazku ale znamená, že vám musí zaměstnavatel poskytnout doplatek do minimální mzdy. Naopak ale samozřejmě platí, že při polovičním úvazku byste měli dostávat nejméně polovinu z minimální mzdy, tedy alespoň 9450 Kč.

Berete méně? Máte nárok na doplatek

Berete méně, než je zákonem stanovené minimum? Pak máte nárok na doplatek do výše minimální mzdy. Jestliže vám zaměstnavatel nezvýšil mzdu alespoň na minimální, musí vám rozdíl doplatit. Pozor! Pokud máte 18 900 korun hrubého i s prémiemi a odměnami, tak je to v pořádku, protože ty se do minimální mzdy započítávají. „Ačkoliv jsou odměny nenárokovou částí mzdy, musí zaměstnanec tak jako tak obdržet nejméně částku odpovídající minimální mzdě, ať už mu na odměny či prémie vznikl nárok, či nikoliv,“ vysvětluje právník Roman Moussawi. (+boxík k tomu) Naopak, do minimální mzdy se nezahrnují: - peníze za přesčasy - příplatky za práci ve svátek - za noční práci - za práci ve ztíženém prostředí - za práci v sobotu a v neděli

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.