Samice karakala z děčínské zoo bojovala život: Sežrala gumu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Samice karakala z děčínské zoo bojovala život: Sežrala gumu

Operace slábnoucí samice karakala proběhla na poslední chvíli.
Operace slábnoucí samice karakala proběhla na poslední chvíli. (Foto Zoo Děčín)

Přestala přijímat potravu, zvracela, ztrácela síly. Samice karakala z děčínské zoo proto skončila na sále. Ze střev jí lékaři vyoperovali několik kusů gumy, které zvíře téměř připravily o život.

Se strádající šelmou si ošetřovatelé nevěděli rady, tak ji poslali na rentgen. „Ten ukázal cizí těleso,“ přiblížila mluvčí zoo Alena Houšková. V tu chvíli ještě nikdo netušil, co pozřela, ale vzhledem ke stavu samice byla nutná operace. „Proběhla v ordinaci CityVet Děčín ve spolupráci s naší veterinární lékařkou Lýdií Sukovou,“ sdělila Houšková.

Z nebohého zvířete vytáhli několik kusů gumy. Včasný zákrok samici zachránil život. Teď se postupně zotavuje a začala i žrát. Kde ke gumě přišla, se neví. Ale mohla se prý do výběhu dostat se štěpkou, kterou se vystýlá vnitřní ubikace. „Je mlaďounká, má ještě snahu vše ochutnávat,“ vysvětlila mluvčí.

Chytají ptáky v letu

Karakal je neobyčejně mrštný a silný, obratně se pohybuje mezi příkrými balvany, dobře skáče i šplhá. Proto dokáže ulovit i těžko polapitelné damany. Jeho častou kořistí jsou i ptáci, které často chytá jediným výskokem přímo v letu. Zdolá dokonce i zvířata, která jsou v poměru k jeho tělu značně velká – třeba čápy.



Přečtěte si
bella.
6. 4. 2024 • 00:46

Hm, že gumu ?
Co takhle gumovou rukavici?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.