Zvířecí rádce Aha! Kastrovat psa, nebo ne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zvířecí rádce Aha! Kastrovat psa, nebo ne?

Pes
Pes (iStock)

Kastrace je častým zákrokem (nejen) u mladých psů. Samozřejmě se netýkají psů, kteří budou chovně využívání. Pokud si nejste jisti, jestli je tento nevratný krok správný, obraťte se na svého veterinárního lékaře, který vám poradí.

Výhody zákroku

Výhodou tohoto zákroku u psů (především samců) je, že se snižuje jejich teritoriální chování (značkování), agresivita či obtěžování fenek. Zároveň pak u nich je i menší riziko útěku. Kastrovaní psi totiž mají tendenci zůstat v okolí domova. Ve stáří pak mají kastráti také nižší riziko vzniku nádorů a infekcí pohlavních orgánů, jako jsou záněty prostaty a rakovina varlat. Zpravidla se doporučuje kastrovat psa kolem 6 – 12 měsíců věku. V této době obvykle dosáhne fyzické dospělosti. Pokud máte větší plemeno, může být kastrace i v pozdějším věku.

Ovlivňuje sociální život

Zákrok konzultujte s lékařem. Je důležité, aby pes dosáhl pohlavní dospělosti, která může u velkých plemen nastat teprve okolo třetího roku života. Kastrace ovlivňuje postavení zvířete ve smečce, pokud máte víc psů, kastrací (platí pro psy i feny) můžete vyrobit otloukánka, který se stane terčem šikany.

Doba zotavení

Samotná kastrace především u psů je rychlá a bezpečná operace. Doba rekonvalescence po zákroku bývá přibližně 7 až 10 dní. Samečkům se obvykle vše hojí rychleji, protože u nich je operace méně invazivní než u fen. Během této doby je důležité, aby pes nosil chirurgický límec, který zabrání tomu, aby si lízal rány či vytrhával stehy. Především lízání rány hned po zákroku může být nebezpečné, protože pes má v tlamě mnoho bakterií, které mohou do rány přinést infekci.

Jídelníček je důležitý

Velkou nevýhodou zákroku je, že po něm zvíře přibírá. To je způsobeno hormonálními změnami. „Je proto důležité přizpůsobit krmnou dávku, ideálně jí přiměřeně snížit oproti původní dávce. Jakmile je pejsek po zákroku zase v kondici, přidejte více pohybu do venčení. Vybírejte také kvalitní krmivo a do potravy zařaďte probiotika pro dobrou imunitu a podpoření správné funkce trávicího systému,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

Pozor na nadváhu

Problémem bývá nadváha (ohrožuje starší psy, kteří kastraci podstupují kvůli nádorovým komplikacím). Kila navíc poznáte nejen vizuálně, ale také podle žeber. Pokud již rukama nemůžete nahmatat poslední dvě žebra, tak se pravděpodobně bude jednat o nadváhu. Zdravotní potíže, které obezita přináší, je přetěžování kloubů a svalů, nemoci srdce a cév či výskyt cukrovky. Obezita může způsobit mj. obrovskou zátěž kardiovaskulárního aparátu, oslabit imunitní systém, poškodit jeho játra ztučněním, zvýšit riziko nádorových onemocnění a mnoho dalších potíží.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.