Policie tasí nové trumfy: Robo-psi proti zločinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policie tasí nové trumfy: Robo-psi proti zločinu!

Hafan váží 35 kg a na jedno nabití vydrží 90 minut.
Hafan váží 35 kg a na jedno nabití vydrží 90 minut. (profimedia)

Revoluční zbraně proti kriminalitě plánují nasadit v New Yorku. Budou tak trochu připomínat vynálezy ze sci-fi románů, ale představitelé města slibují, že robotičtí strážci zákona budou zaručeně účinní. Starosta Eric Adams (62) a šéf tamní policie Keechant Sewell (51) představili na světoznámém náměstí Time Square například vystřelovací sledovací zařízení.

To je napojeno na GPS a strážci zákona tak mohou sledovat ujíždějící vozidlo, aniž by potřebovali být v jeho bezprostřední blízkosti. Střela je vybavena speciálním cylindrickým štítkem, který zůstane pevně připevněný například ke karoserii vozidla vzhledem k tomu, že je na konci pokryt vysoce kvalitním lepidlem. Další novinku pak obyvatelé New Yorku budou vídat v ulicích, kde budou na pořádek dohlížet kromě policistů také hlídkující roboti. Nápadně připomínají roboty z oblíbené sci-fi ságy Hvězdné války. Tyto stroje od společnosti Knightscope měří 1,5 metru, jsou vybaveny zařízením pro přenos videa v reálném čase a na policejní centrálu tak mohou odesílat důležité informace.

Robotičtí psi

Asi nejzajímavější novinkou jsou robotičtí psi řízení umělou inteligencí!. Do služby plánuje newyorská policie nasadit hned dva a jejich cena je v přepočtu téměř 16 milionů korun. RobotSpot je vybaven světlometem a 360stupňovou kamerou s termovizí. „Pomáhat by měl hlavně při životu nebezpečných operacích s výbušninami a při únosu rukojmích,“ zamýšlejí šéfové starosta a policejní šéf. Zástupci policie a města věří, že tyto revoluční novinky zásadně zvýší celkovou bezpečnost v ulicích »Velkého jablka«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.