Proč zahodit příbory? Je to prý zdravé

Že jíst rukama je neslušné? Ano, ale může vám to vylepšit chuť konzumovaného pokrmu. S odvážným tvrzením přišli vědci z univerzity v Oxfordu. A pozor – platí to prý nejen pro obligátní pečené kuře či pizzu, které běžně jíme bez příborů, ale i pro těstoviny nebo kari.
Víte, že jídlo je v každé fázi žvýkacího procesu jinak slané, jinak sladké či jinak kyselé? Nuance jsou to sice pro běžnou populaci zcela zanedbatelné, nikoli však pro vědce z univerzity v Cambridge. Ti totiž sestavili robota, který ochutnává pokrm v různých fázích jeho rozmělnění. Pomocí svého robotického ramene dokáže detekovat hladiny soli a napovědět tak šéfkuchaři, zda by měl pokrm dokořenit, nebo spíš naředit. Brzy prý bude mít své místo ve vyhlášených michelinských restauracích...