Snídaně bez ranního shonu rovná se šťastná domácnost: 3, 2, 1 start! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Snídaně bez ranního shonu rovná se šťastná domácnost: 3, 2, 1 start!

Jíme očima. Ovesnou kaši z pohanky si ozdobte ovocem a ořechy.
Jíme očima. Ovesnou kaši z pohanky si ozdobte ovocem a ořechy. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Děti pospíchají do školy, dospělí do práce, všichni snídají v chvatu anebo úplně zapomínají. Rychle zhltnutý rohlík nebo sladké lupínky, to opravdu není ideální. Odborníci taková rána zásadně odmítají. Start do nového dne bychom neměli podcenit. Vše hlavně v klidu, beze spěchu, lepší si přivstat. Snídaně je grunt a vybaví nás správným kódem do celého dne.

Klidně později, ale v klidu

„Důležité je, aby bylo naše startovací jídlo plné správných živin, aby nejen udělalo radost a chuť, ale také nás zasytilo,“ upozorňuje odborník na zdravou výživu Petr Havlíček. »Noční ptáci« ať snídají třeba později, to určitě není problém, když jsou spát ve čtyři ráno. Důležitý je ale klid k jídlu, forma, ale pochopitelně i skladba. „Raději bych se vyhnul snídani typu lupínky a mléko, které neobsahuje téměř žádné bílkoviny, ale za to spousty rychlých sacharidů,“

Nesmí chybět bílkovina

Snídaně by podle Havlíčka měla obsahovat kvalitní tuky, které zpomalují vyprazdňování žaludku a snižují glykemický index. „Rozhodně by neměla chybět bílkovina, která prodlužuje pocit nasycení. Rovněž zdravé sacharidy v podobě nejlépe kváskového celozrnného pečiva, kousek ovoce, ale i zeleniny kvůli vláknině,“ doplňuje Havlíček.

Společné stolování je plus!

Zapomínat by se rovněž nemělo na společné stolování. „V ideálním světě by měla být snídaně připravovaná a pojídána hezky v klidu u jednoho stolu se svými blízkými. Většina z nás to ale během týdne nezvládá. Doporučuji proto jíst raději v práci v klidu, než doma ve stresu. Společné ranní snídaně, nahradit společnou večeří nebo víkendovým obědem. To vše má totiž úžasný vliv na rodinnou pospolitost. Navíc studie prokázaly, že lidé, kteří se stravují o samotě, jsou víc nemocní, než ti, kteří stolují společně,“ přidává zajímavý fakt psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Tip na složení snídaně

Tvořit by ji měly kváskové celozrnné obiloviny - pečivo, kaše, vločky, které jsou k sehnání nejen v ovesné podobě, ale např. také v žitné, jáhlové, nebo pohankové. Kváskové pečivo je totiž lépe stravitelné. Nevynechávejte bílkoviny v mléčných výrobcích jako je kvalitní jogurt, kefír, mléko, sýr, tvaroh, lučina, vejce, libová šunka, rybičky, nebo zkuste tvarohové či luštěninové pomazánky. Snídani obohaťte o tuky z ořechů nebo avokáda. Přidejte ovoce a sezobněte několik kousků zeleniny. Pijte neslazený čaj nebo vodu.

Snídani si připravte večer

Odborníci radí si snídani připravit i den dopředu. Kvalitní tvaroh s ovocem, ořechy a chia semínky si lze nachystat večer a dát do ledničky. Stejně tak si můžete vyrobit vydatné pomazánky, které jen ráno rozetřete na kus celozrnného nebo kváskového pečiva.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.