Zítra je Den domácího chleba! Pusťte se do pečení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zítra je Den domácího chleba! Pusťte se do pečení

Chléb
Chléb (Archiv Blesku)

Odhodláváte se, že zkusíte domácí chléb? Nebo odkládáte jeho pečení na příhodnější dobu? Pak je pro vás zítřek jako stvořený! 17. listopadu se totiž slaví i Den domácího chleba! Deník Aha! vám přináší dva recepty, které můžete zkusit – pro začátečníky a pokročilé...

Je to hlaiba

Slovo chléb vzniklo pravděpodobně z pragermánského »hlaiba«. Slované, kteří do té doby znali jen obilnou kaši, jej převzali spolu s přípravou kynutého a pečeného chleba od Germánů.

Víte, že... 

...se dříve při zadělávání těsta na chleba se nesmělo mluvit? Při kynutí se nesmělo křičet, ani příliš šramotit. Jednou z pověr bylo, že se chléb nesměl položit spodní kůrkou nahoru. To by přivolalo neštěstí do domu.

BRAMBOROVÝ pro začátečníky

Potřebujete: 1 kg hladké mouky, 1 kostka čerstvého droždí, 400 ml vlažné vody, 3 menší uvařené a oloupané brambory, 3 lžičky soli.

Postup: Prosátou mouku dejte do misky, promíchejte se solí a v jejím středu udělejte důlek. Ve sklenici s 200 ml vody rozpusťte droždí a nechte chvilku odstát. Jakmile vzejde kvásek, přidejte jej k mouce. Přidejte nastrouhané brambory a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidejte ještě vodu. Pokud je příliš řídké, přidejte více mouky. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 30 – 40 minut. Těsto přendejte do skleněné zapékací mísy, jejíž dno je vyložené pečícím papírem. Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu. Povrch chleba nakrojte ostrým nožem a dejte péct. Nejprve pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte 50 – 55 minut.

KVÁSKOVÝ pro pokročilé

Potřebujete: 150 g žitné celozrnné mouky, 150 ml vlažné vody a lžíci kvásku z ledničky, 400 g pšeničné chlebové mouky, 200 ml vlažné vody, 2 lžičky soli sůl 1 lžička kmínu, škrob na posypání.

Postup – kvásek: Do hlubší misky nasypejte žitnou mouku, přilijte 150 ml vody a lžíci kvásku. Promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě 12 – 14 hodin. Odeberte 2 lžíce kvásku a uchovejte v lednici. Chléb: Ze zbytku kvásku udělejte těsto. Do větší mísy prosejte pšeničnou mouku, přilijte vodu, přidejte zbylý kvásek, sůl a kmín a uhněťte nelepivé a pružné těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte 2 – 6 hodin kynout (záleží na okolní teplotě). Nezapomeňte každých 40 minut těsto přeložit. Poté je vyklopte z mísy na pomoučněnou pracovní plochu, několikrát přeložte, abyste vytlačily bubliny, a vypracujte bochník. Posypte jej škrobem a bochník položte vrchem do ošatky. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 2 – 3 hodiny kynout. Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu a vložte do ní hrnec s poklicí, aby se rozpálil (cca 30 – 40 min). Do rozpáleného hrnce vyklopte ošatku s bochníkem a na bochníku udělejte ostrým nožem zářezy. Lehce chléb postříkejte vodou (během pečení zopakujte 3x) se solí a přiklopte poklicí. Pečte na nejvyšší teplotu 15 minut, poté snižte na 190 °C a pečte 30 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

Tipy Aha!

  • Pomoučněným prstem píchněte do těsta, pokud se prohlubeň po zatlačení vrací, těsto je správně vykynuté.
  • Správně upečený chléb by měl při poklepání »zvonit«.
  • Kvásek můžete sehnat pomocí kváskové mapy na webu www.pecempecen.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.