Skvěle chutná a v kuchyni je pokladem: To není fórek, nejlepší je pórek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Skvěle chutná a v kuchyni je pokladem: To není fórek, nejlepší je pórek

Omeleta s pórkem
Omeleta s pórkem (Foto scom)

Je zdravý, chutný a dobře dostupný. Pórek patří k těm druhům zeleniny, které můžete využít při přípravě snídaní, obědů i večeře. Dá se jíst zkrátka celý den. Jak? Inspirujte se v našem menu! Má tu výhodu, že je navíc rychlé a jednoduché.

SNÍDANĚ: Omeleta s pórkem

Potřebujeme: 2 pórky 6 vajec 50 g parmezánu 2 lžíce olivového oleje sůl pepř čerstvé bylinky dle chuti jarní cibulka

Postup: Pórky nakrájíme na tenká kolečka, prolijeme je nejdříve vroucí vodou, pak studenou a necháme okapat. V míse ušleháme vejce, přimícháme pórek a sýr, opepřeme a osolíme. Na pánvi zahřejeme olej, vlijeme do něj omeletovou směs a na mírném ohni pečeme 5 až 7 minut. Stáhneme oheň, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát. Odkryjeme ji a posypte krájeným pórkem, bylinkami dle chuti či jarní cibulkou.

POLÉVKA: Pórkový krém

Potřebujeme: 2 pórky 2-3 stroužky česneku 3-4 brambory 30 g másla 1,5 l zeleninového vývaru 1 smetanu ke šlehání majoránku černý mletý pepř drcený kmín sůl

Postup: Pórky očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle osmahneme pórek, přimícháme brambory. Dle chuti okořeníme, přidáme rozetřený česnek a zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme polévku jemnější, přidáme trochu smetany ke šlehání. Rozmixovanou polévku necháme ještě projít varem. Podle potřeby dosolíme. Podáváme s pečivem dle chuti.

HLAVNÍ CHOD: Kuřecí nudličky s pórkem a zázvorem

Potřebujeme: 500 g kuřecího masa 3 stroužky česneku 2,5 cm zázvoru 2 pórky sójovou omáčku olej sůl

Postup: Maso pokrájené na nudličky orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme dle chuti. Pak přidáme česnek a zázvor pokrájený na kostičky a bílou část pórku na kolečka. Chvíli restujeme a nakonec přidáme i pokrájenou zelenou část pórku a sojovou omáčku, krátce prohřejeme tak, aby pórek změkl, ale zůstal svěže zelený a křehký. Podáváme s rýží či přílohou dle chuti.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! 26.2.2023



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.