Skvěle chutná a v kuchyni je pokladem: To není fórek, nejlepší je pórek
Je zdravý, chutný a dobře dostupný. Pórek patří k těm druhům zeleniny, které můžete využít při přípravě snídaní, obědů i večeře. Dá se jíst zkrátka celý den. Jak? Inspirujte se v našem menu! Má tu výhodu, že je navíc rychlé a jednoduché.
SNÍDANĚ: Omeleta s pórkem
Potřebujeme: 2 pórky 6 vajec 50 g parmezánu 2 lžíce olivového oleje sůl pepř čerstvé bylinky dle chuti jarní cibulka
Postup: Pórky nakrájíme na tenká kolečka, prolijeme je nejdříve vroucí vodou, pak studenou a necháme okapat. V míse ušleháme vejce, přimícháme pórek a sýr, opepřeme a osolíme. Na pánvi zahřejeme olej, vlijeme do něj omeletovou směs a na mírném ohni pečeme 5 až 7 minut. Stáhneme oheň, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát. Odkryjeme ji a posypte krájeným pórkem, bylinkami dle chuti či jarní cibulkou.
POLÉVKA: Pórkový krém
Potřebujeme: 2 pórky 2-3 stroužky česneku 3-4 brambory 30 g másla 1,5 l zeleninového vývaru 1 smetanu ke šlehání majoránku černý mletý pepř drcený kmín sůl
Postup: Pórky očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle osmahneme pórek, přimícháme brambory. Dle chuti okořeníme, přidáme rozetřený česnek a zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme polévku jemnější, přidáme trochu smetany ke šlehání. Rozmixovanou polévku necháme ještě projít varem. Podle potřeby dosolíme. Podáváme s pečivem dle chuti.
HLAVNÍ CHOD: Kuřecí nudličky s pórkem a zázvorem
Potřebujeme: 500 g kuřecího masa 3 stroužky česneku 2,5 cm zázvoru 2 pórky sójovou omáčku olej sůl
Postup: Maso pokrájené na nudličky orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme dle chuti. Pak přidáme česnek a zázvor pokrájený na kostičky a bílou část pórku na kolečka. Chvíli restujeme a nakonec přidáme i pokrájenou zelenou část pórku a sojovou omáčku, krátce prohřejeme tak, aby pórek změkl, ale zůstal svěže zelený a křehký. Podáváme s rýží či přílohou dle chuti.
Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! 26.2.2023