ZDRAVOTNÍ RÁDCE! 7 pivních zázraků
Pořekadlo, že pivo dělá hezká těla, zase není tak velká nadsázka. Střídmá konzumace v Česku veleoblíbeného moku totiž může prospět celému organismu.
Pivo je v Česku nejpopulárnější alkoholický nápoj. Zarytí milovníci hořkého moku vyzdvihují jeho pozitivní vliv téměř na cokoli. Někdy ale nejsou daleko od pravdy. „Při rozumné konzumaci (sklenka denně) lze považovat všechny druhy piva za »zdravé«,“ potvrzuje Blanka Strnadová z pivovaru Holba. Důvodem prospěšnosti je především obsah vitaminů skupiny B a vlákniny. „Tmavá piva navíc obsahují antioxidanty a minerály,“ vysvětluje. Vlivu piva na lidský organismus se věnuje řada různých studií. Aha! vybralo nejzajímavější...
1. Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům
Umí nastartovat metabolismus. Chmel obsahuje látky, které nejenom způsobují jeho hořkost, ale také stimulují citlivost na inzulin a podporují metabolismus lipidů. Podle japonské studie tak pár doušků piva urychlí spalování tuků.
2. Může snížit hladinu cukru v krvi
Mírné popíjení může chránit před rizikem cukrovky. Malé množství piva totiž snižuje riziko inzulinové rezistence (zhoršené schopnosti tkání reagovat na inzulin) u lidí s prediabetem (stav, který je předzvěstí cukrovky). Při nestřídmé konzumaci je ale efekt opačný.
3. Zlepšuje pleť i vlasy
Vysoký podíl vitaminů skupiny B a kyselin povzbuzuje metabolismus k regeneraci kůže. Zvyšuje tvorbu pigmentu i kolagenu, díky čemuž je pokožka hladká a pružná. Pivo se navíc vyplatí »užívat« i zvenku. Oplachování vlasů pivem zaručuje jejich větší objem.
4. Ovlivňuje hladinu cholesterolu
Podle jedné studie zvýšil mírný příjem piva (zhruba 350 ml) hladinu HDL »dobrého« cholesterolu a zlepšil přirozenou schopnost těla odstraňovat LDL »špatný« cholesterol. Toto množství piva totiž zvyšuje antioxidační vlastnosti HDL »dobrého« cholesterolu a pomáhá zlepšovat funkci výstelky vnitřního povrchu cév. To může bránit ukládání lipidů v jejich stěnách, jedné z příčin vzniku onemocnění oběhové soustavy.
5. Chrání před alzheimerem
Střídmá konzumace piva pomáhá předcházet degenerativním onemocněním mozku, jako např. Alzheimerově chorobě. Podle studie z roku 2019 je to nejspíše díky obsahu křemíku, který ochraňuje činnost mozku. Křemík zároveň snižuje úbytek kostní hmoty a tím snižuje riziko vzniku osteoporózy v pozdějším věku.
6. Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům
Finská studie zkoumala vliv piva na ledvinové kameny. Zkoumání odhalilo, že lidé, kteří si dali denně skleničku piva, měli o 40 % nižší pravděpodobnost rizika vzniku ledvinových kamenů. Vyšší přísun alkoholu naopak ledvinám škodí.
7. Prodlužuje život
Několik studií nezávisle na sobě ukázalo, že existuje souvislost mezi mírnou konzumací piva a snížením úmrtnosti mezi lidmi středního věku a staršími dospělými. Pravděpodobně je to díky pozitivnímu vlivu piva na onemocnění cév a snížení rizika mrtvice.