Největší zabijáci Čechů: Infarkt, mrtvice, rakovina, cukrovka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Největší zabijáci Čechů: Infarkt, mrtvice, rakovina, cukrovka

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Děsivé číslo! V České republice se loni odebralo na věčnost 139 600 lidí. Je to vůbec nejvyšší počet úmrtí v poválečné historii. Oproti roku 2020, kdy u nás vypukla covidová pandemie, přibylo více než 10 000 zemřelých.

Podle Českého statistického úřadu po patnáctiprocentním nárůstu počtu zemřelých předloni se loni počet zemřelých meziročně zvýšil o dalších osm procent. Úmrtí bylo nejvíc od konce druhé světové války.

Rekordní březen

K nejvyššímu počtu úmrtí došlo podle něj v prvním čtvrtletí. Měsíční počet zemřelých byl rekordní v březnu (16,8 tisíce), druhý nejvyšší v lednu (16,2 tisíce) a třetí v únoru (13,8 tisíce). Za tu dobu zemřelo o 39 až 63 % obyvatel víc než v průměru posledních pěti let před propuknutím pandemie. Nadprůměrné (o 43 a 42 %) byly i počty úmrtí na konci roku. Loni v listopadu zemřelo 12 700 a v prosinci 13 700 lidí.

Naděje dožití klesla

Pandemický rok se neblaze projevil více u mužů, u nichž počet úmrtí vzrostl o 10 %, zatímco u žen o 6 %. Zákonitě se tak prohloubil rozdíl očekávané průměrné délky života. Ta se u žen snížila o 0,8 roku na 80,6 roku, u mužů pak o 1,1 na 74,2 roku.

Víte, že...

...mezi zemřelými přibylo nejvíce sedmdesátníků, a to o více než 5,8 tisíce, což představuje meziroční nárůst o 16 procent? K této věkové skupině se řadí početná generace narozená ve 40. letech 20. století. Nejvyšší meziroční nárůst zemřelých byl v Královéhradeckém kraji (o 14 %), nejmírnější ve Zlínském kraji (o 2 %).

To je mrtvice...

Mrtvice vzniká většinou kvůli uzávěru mozkové tepny krevní sraženinou, tzv. trombem. Ta může vzniknout přímo v tepně zásobující mozek, nebo je zanesena odjinud, většinou ze srdce. Důvodem mozkové příhody je i krvácení do mozku. Postihne až 50 tisíc lidí ročně a nevyhýbá se ani mladším ročníkům.

Infarkt myokardu

V České republice ročně zemře 51 tisíc lidí na některé z onemocnění srdce a cév. Nejčastěji právě na akutní srdeční infarkt. Infarkt myokardu je jedním z projevů ischemické choroby srdeční. Jde o odumření části srdečního svalu, které vzniká při uzávěru nebo výrazném zúžení v levé nebo pravé věnčité tepně. Uzávěr způsobí krevní sraženina v místě zúžené věnčité tepny. Velikost odumřelé srdeční svaloviny je různá podle místa a velikosti uzavření.

Cukrovka! Nečeká právě na vás?

vyžádala více obětí než obě světové války dohromady. Přesto ji lidé stále podceňují. To může mít za následek nejen amputaci končetin, oslepnutí, ale často i smrt. Diabetem trpí přibližně desetina lidstva a ročně si vyžádá na tři miliony životů. Každých 7 vteřin umírá ve světě jeden člověk na komplikace spojené s cukrovkou. Lidí s diabetem 2. typu se u nás léčí skoro milion a více než 250 tisíc diabetiků o svém onemocnění nevědí, protože se o hladinu cukru v krvi nezajímají.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha!  (8. 3. 2022)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.