Zdravotní rádce Aha! Nemoc kloubů, očí, plic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zdravotní rádce Aha! Nemoc kloubů, očí, plic

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Revmatická onemocnění, kam se řadí i nejčastější z nich artritida, postihují v Evropě více než 120 milionů lidí. Tedy více osob než kterékoli jiné nemoci. Tato onemocnění se proto řadí na první příčky důvodů pracovní neschopnosti.

Touto nemocí trpí až 85 tisíc Čechů. Jde o zánětlivé autoimunitní onemocnění, které postihuje hlavně klouby, ale i oči nebo plíce. Projevuje se nejčastěji bolestí a otoky kloubů, únavou i ranní ztuhlostí. Nemocní často nejsou schopni ani otevřít lahev nebo vstát z postele. Buňky imunitního systému napadají kloubní výstelku a tím vznikají zánětlivá postižení napadeného kloubu.

Nemoc většinou nejprve postihuje malé klouby na rukou, nohou a zápěstí. Projevuje se otoky kloubů a jejich zvýšenou citlivostí. Typickým kožním příznakem revmatoidní artritidy jsou pak revmatoidní uzly. Mají vzhled podkožních uzlů či boulí velikosti několika milimetrů až centimetrů. Důležité je nemoc odhalit co nejdříve, začít ji léčit a předejít tak hrozící invaliditě. Mezi nejmodernější způsoby léčení RA patří biologická léčba, která cílí na imunitní systém.

Pavlína (36): Roky jsem trpěla zbytečně

Pavlíně ze Smilovic u Mladé Boleslavi diagnostikovali lékaři juvenilní revmatoidní artritidu ve 14 letech. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Měla jsem silný zánět spojivek a otekly mi klouby na prstech nohy. Bylo mi tak hrozně, že mě rodiče museli odvézt do nemocnice,“ vzpomíná. Její stav se stále zhoršoval. Přestala úplně chodit a trpěla ukrutnými bolestmi. „Někdy jsem nebyla schopná vstát z postele, bolest nestagnovala a každým dnem byla větší a větší.“ Proto se Pavlína rozhodla, že si najde jiného lékaře.

„Nakonec se mi podařilo dostat k panu doktorovi do Revmatologického ústavu v Praze. Ten mi okamžitě navrhl biologickou léčbu. A hned po první injekci jsem cítila obrovské zlepšení. Mohla jsem se bez ztuhlosti a bolesti postavit a dojít sama bez pomoci do koupelny. To pro mě byl přelomový okamžik v mém dosavadním životě – hotový zázrak,“ popisuje. Kromě radosti ale cítila i smutek a zlost. „Léta jsem trpěla zbytečně a některé nevratné změny na kloubech se vůbec nemusely stát, pokud bych měla léčbu dřív,“ povzdechne si maminka šestiletého syna. Teď však žije plnohodnotný život. Běhá, chodí do posilovny a může se naplno věnovat svému dítěti.

Víte, že...

...revmatoidní artritida značně snižuje funkční schopnosti a kvalitu života a zkracuje život nemocných v průměru o 5 – 10 let? Více informací a rad je k dispozici na webu www.mluvmeora.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.