Pásový opar útočí: Seznamte se | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pásový opar útočí: Seznamte se

Pásový opar vzniká v důsledku velkého stresu i nízké imunity.
Pásový opar vzniká v důsledku velkého stresu i nízké imunity. (archiv Blesku)

Stres a slabá imunita nejsou v dnešní době nic vzácného. A jsou to právě i tyto dvě příčiny, které mohou v organismu probudit herpetický virus. A z něho se vyvine pásový opar.

Pásový opar se může objevit v pase, ale název nese kvůli specifickému tvaru. Vždy se vytvoří v podobě pásu neboli pruhu a pouze na jedné polovině těla. Proč? Virus se totiž skrývá v nervech, a když se aktivuje, kopíruje nervové dráhy. V tu chvíli se objeví na některých částech těla: v pase, na trupu, stehnech, zadku, ale může postihnout i obličej, a dokonce i oko.

První příznaky

•únava

•malátnost

•horečka

•bolest na jedné straně těla

•oblast nemusí být zarudlá

Pokud se opar tvoří v oblasti břicha nebo zad a projevuje se silnou bolestí, který se může zaměnit za záchvat žlučníku, je problém s ledvinami nebo slepým střevem. Za dva dny až tři týdny se objeví vyrážky. „Jen výjimečně má toto onemocnění průběh bez typických příznaků na kůži. Jde o puchýřky s čirou tekutinou, která se postupně zakalí nebo ztmavne krví. V další fázi se vytvoří strup, který pak odpadne a na kůži mohou zůstat bledé skvrny,“ říká MUDr. Michaela Macháčová. 

Pásový opar běžně trápí starší populaci, ale v posledních letech jím trpí i děti. Příčinou je právě oslabená imunita. Ta může být snížena vnějšími faktory jako je stres, únava, dlouho trvající enormní zátěž, ale jeho vznik může být i důsledek těžšího průběhu planých neštovic nebo tím, že organismus musel zvládnout několik závažných onemocnění současně nebo krátce po sobě.

Pokud se někdy nemůžeme vyhnout velkému stresu, je dobré ho zmírňovat pestrým jídelníčkem, dostatečným spánkovým a odpočinkovým režimem, nenáročným, ale pravidelným pohybem a také imunomodulátory (přírodní látky podporující imunitu). Další možnou prevencí je očkování proti neštovicím. Je pro lidi starší 50 let, kteří ještě neměli plané neštovice, ale také těm, kteří již prodělali pásový opar.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.