Seriál Aha! Preventivní prohlídky u lékaře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Seriál Aha! Preventivní prohlídky u lékaře

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Prevence je zadarmo, tudíž dostupná všem. A přesto na ni mnoho lidí vůbec nechodí. Soubor preventivních prohlídek a screeningových vyšetření má jediný cíl – odhalit závažné nemoci včas, tedy v době, kdy je šance na úspěšnou léčbu vysoká.

Každý člověk by si měl najít čas a jednou za dva roky zajít na prevenci k praktickému lékaři. Možná si říkáte: „Proč? Vždyť jsem zdravý/zdravá. A když tam půjdu, tak mi doktor docela určitě něco najde.“ Ale berte to z jiné stránky. Tyto pravidelné prohlídky (i u zubaře a gynekologa) by měly být součástí života. Dokážou totiž odhalit začínající zdravotní problém, ze kterého, pokud se neléčí, se může vyvinout závažná nemoc.

Screening

A jsou to právě screeningové programy, které jsou nastaveny tak, aby podchytily vážný problém přesně ve věku, kdy se nemoc nebo karcinom objevuje v populaci nejčastěji a kdy je čas zahájit léčbu tak, aby byla účinná.

Jsme pozadu

Češi jsou v prevenci hodně pozadu. Jen 5 z 10 pravidelně navštěvuje svého lékaře a preventivní prohlídky podstupuje. Tím se bohužel dostáváme na přední příčky v úmrtí na rakovinu nebo civilizační choroby. Přitom stačí jednou za dva roky navštívit praktika. A to i v případě, že vám nic není!

Chřipka je zpět: Pomáhá očkování

Chřipka je závažné onemocnění, které může mít u lidí různý průběh – od lehkého až po velmi závažný. Různý bývá i průběh chřipkové sezony. Ta loňská se díky protipandemickým opatřením výrazně lišila od všech předchozích, ovšem virus chřipky nezmizel a nyní se začíná znovu objevovat. První případy jsou už i u nás a aktuální údaje ukazují na rostoucí výskyt od poloviny prosince 2021.

Návrat viru může být začátkem neobvykle dlouhé chřipkové sezony způsobené zrušením proticovidových opatření. Podle virologů a imunologů by se tak chřipková sezona mohla protáhnout až do začátku léta, tedy daleko za svůj obvyklý konec. Situaci by mohl navíc komplikovat fakt, že dominantním kmenem chřipky je zatím virus A/H3, který obvykle způsobuje nejtěžší komplikace právě u starších lidí.

Má to smysl

Nejúčinnější prevencí proti chřipce je očkování. Nejlepší je nechat se očkovat na podzim. Ovšem očkování proti chřipce má smysl tak dlouho, dokud cirkulují chřipkové viry. Měli by jej zvážit zejména senioři a osoby z rizikových skupin, doporučuje se také všem, kteří o tyto osoby pečují, a těhotným ženám. Je potřeba počítat s tím, že ochranná hladina protilátek se vytvoří obvykle za 2 týdny po očkování.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (7. 3. 2022)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.