Co z nich péct a pro koho se hodí: Malý průvodce moukami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Co z nich péct a pro koho se hodí: Malý průvodce moukami

mouka
mouka (iStock.cz)

Bílá pšeničná, žitná celozrnná, nebo raději bezlepková jáhlová? Pokud si nejste jisti, po jakém druhu mouky sáhnout, nechte se inspirovat základním průvodcem světem mouk.

Bílá, či celozrnná?

Obilné zrno pod svou slupkou skrývá vnitřní část a klíček. Ve slupce nalezneme řadu vitaminů a minerálů, vnitřní část tvoří bílkovina (lepek) a škrob. Klasická bílá mouka se vyrábí z vnitřní části zrna, tudíž přichází o látky obsažené v obalu a klíčku, kde jsou mimo jiné prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Při výrobě celozrnné mouky se zpracovává celé zrno, takže není ochuzená o zdraví prospěšné látky.

Od špaldy po žito...

Asi každý z nás se zorientuje v klasice v podobě pšeničné hladké, polohrubé a hrubé mouky. Tím ale možnosti zdaleka nekončí. Oblíbená je například špaldová mouka, která má velmi podobné vlastnosti jako pšeničná, ale obsahuje více minerálů a bílkovin. Svou lehce oříškovou chutí se hodí do buchet, koláčů, cukroví či palačinek. Mezi klasické lepkové mouky patří také ovesná, ječná či žitná, která obsahuje méně lepku a více prospěšných látek. Hodí se do perníčků, domácího chleba a pečiva. Sama o sobě je velmi hutná, takže je lepší ji smíchat s nějakým dalším druhem mouky.

S bezlepkovou se hůře pracuje

Na trhu je mnoho bezlepkových mouk a řadu z nich využijeme v kuchyni, i když nedodržujeme dietu. Musíte ovšem počítat s tím, že absence lepku ovlivňuje vlastnosti těsta – hůř se s ním pracuje a většinou je třeba mu dodat více tekutin.

Po jakých moukách sáhnout 

Pohanková pozitivně působí na trávení, má antioxidační účinky a obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Hodí se do sladkých těst a na palačinky.

Jáhlová je proti chudokrevnosti. Obsahuje vitaminy řady B, fosfor a další minerály a hodí se do sladké i slané kuchyně, třeba k zahuštění polévek. *Mandlová pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Se svou oříškovou chutí se hodí na sladké pečení.

Když vám ani tyto nestačí...

Pokud rádi zkoušíte nové věci, můžete nahradit klasickou mouku také její rýžovou, kokosovou, kukuřičnou nebo třeba cizrnovou variantou. Možností je o bezpočet a mouky můžete vzájemně libovolně kombinovat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.