Zásoby se tenčí: Mizí mouka, cukr i mléko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zásoby se tenčí: Mizí mouka, cukr i mléko

Milan Hloušek odváží poslední balíky mouky.
Milan Hloušek odváží poslední balíky mouky. (Foto archiv Potravinové banky Karlovarského kraje)

Nevezeme jen jídlo, ale hlavně naději. Takové je motto Potravinové banky Karlovarského kraje, která v těchto dnech zásobuje nejen humanitární sklady. Nahromaděné potraviny ale tady i jinde v republice nezadržitelně ubývají.

Potravinová banka funguje na Karlovarsku od roku 2015. „Když jsme organizovali standardní sbírku, dokázali jsme nashromáždit zhruba 15 tun potravin a dalšího zboží. Takové množství jsme postupně rozdělovali i půl roku,“ říká ředitel pobočky v Karlovarském kraji Milan Hloušek, který dodává, že na humanitární účely kvůli válce na Ukrajině poskytli už 25 tun potravin a drogerie. Prázdné regály „Dnes vydáme poslední balíky mouky. Regály se prázdní. Nejvíce jde na odbyt mléko, cukr, olej, kaše, přesnídávky, ale také těstoviny nebo hygienické zboží. Ukrajinští uprchlíci mají velký zájem o ingredience na boršč,“ vyčetl Hloušek, jenž chce upozornit, že pomoc organizace stále poskytuje i běžným českým občanům v nouzi.

Nápor zvládají, ale...

„Potravinové banky se od vypuknutí konfliktu na Ukrajině staly hlavním zdrojem potravinové pomoci pro uprchlíky. Díky darům se jim tento bezprecedentní nápor daří zvládat, i přesto se zásoby rychle zmenšují a vydrží maximálně dva týdny,“ potvrzuje na webu organizace tisková ředitelka Potravinové banky Veronika Láchová.

Jak z toho ven?

Pomoci bude muset podle odborníků stát uvolněním dalších potravinových zásob. Potravinové bance Karlovarského kraje zvýšilo vedení krajského úřadu finanční příspěvky z původních 90 tisíc na 200 tisíc korun. Ty jsou ale určené na provoz organizace, ne na nákup potravin.

Boj proti hladu a plýtvání

Hlavním posláním potravinových bank je boj proti hladu a plýtvání potravinami. Cílem je získávat zdarma přebytky produkce zemědělského i potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny. K dalším aktivitám patří například shromažďování potravin při veřejných sbírkách v obchodních řetězcích a školách. Tyto potraviny jsou pak dále bezplatně distribuovány jiným sdružením bojujícím proti hladu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.