Inflace znovu láme rekordy... a mučí peněženky všech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Inflace znovu láme rekordy... a mučí peněženky všech!

Nákupy se prodraží
Nákupy se prodraží ( Foto Aha! – J. Koťátko, J. Polášek, M. Protivanský, ara)

Pokud máte doma pod polštářem naspořených sto tisíc, tak nyní je jejich hodnota jenom 86 tisíc. Je to tím, že květnová inflace v Česku dosáhla 16 procent a je nejvyšší od roku 1993.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se inflace za měsíc zvýšila skoro o dva procentní body. A to zaskočilo ekonomy, kteří sice očekávali růst spotřebitelských cen, ale ne tak vysoký. „Je to více než půl procentního bodu nad naším odhadem a více než procentní bod nad poslední prognózou České národní banky,“ řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Češi se bojí

I přes navýšení úrokových sazeb – tím centrální banka bojuje právě proti růstu inflace – ale hrůzostrašná situace se zdražováním trvá. „Lidé akceptují vysoké ceny v obchodech a dál nakupují, protože se obávají, že budoucnost přinese další zdražování. To ukazuje, jak se mění naše inflační očekávání. Bohužel to může vést k tomu, že se boj s inflací protáhne na další období,“ vysvětluje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Mouka i plyn

Nejvýraznější je růst cen u bydlení a jídla. Například zemní plyn je dražší o 49 %, elektřina skoro o 31 %, voda o necelých 18 % a pohonné hmoty o 44 %. A ani základní potraviny na tom nejsou nejlépe. Mouka vyletěla o 65 %, mléko o 42 % a máslo o 52 %. Chleba je pak dražší o třetinu. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v blízké době výrazně zlepšit.

Kroky vlády?

Vláda podle premiéra Petra Fialy (57, ODS) aktivně postupuje proti inflaci a růstu cen. „Kromě rozšířené možnosti čerpání příspěvku na bydlení, snížení spotřební daně na pohonné hmoty nebo mimořádného příspěvku 5000 Kč na dítě připravujeme například úsporný energetický tarif, abychom domácnostem pomohli s růstem cen energií,“ řekl předseda vlády a dodal, že konkrétní kroky, které jeho kabinet přijal, jsou na webu www.destnikprotidrahote.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.