Čechům roste průměrná mzda! Kvůli inflaci ale lidé chudnou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čechům roste průměrná mzda! Kvůli inflaci ale lidé chudnou

Mzdy sice rostou, ale kvůli inflaci si za vydělané peníze lidé koupí méně než loni.
Mzdy sice rostou, ale kvůli inflaci si za vydělané peníze lidé koupí méně než loni. (Foto Aha! – J. Koťátko)

Skoro 38 tisíc. Taková byla u nás podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) průměrná mzda v prvním čtvrtletí letošního roku. Meziročně se tak zvýšila o 7,2 procenta. Když ale započteme rekordně vysokou inflaci 14,2 %, tak si Češi nepolepšili, spíše naopak.

Podle dat měli pracovníci meziročně v průměru o 2533 korun více na výplatnicích. „V prvním čtvrtletí 2022 byla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců 37 929 Kč, to je o 7,2 procenta více než ve stejném období roku 2021,“ oznámila Jitka Erhartová z ČSÚ s tím, že ale až 94 procentům všech zaměstnanců mzda reálně klesla o 3,6 procenta. Tzn., že si Češi za svou výplatu nakupují méně zboží než loni. „Spotřebitelské ceny se v tomto období zvýšily o 11,2 procenta, a proto mzda reálně klesla,“ dodává Erhartová. To potvrzuje i ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Rapidní inflace při poměrně slabém růstu mezd letos způsobí suverénně největší pokles životní úrovně od roku 1993,“ je přesvědčen. Do konce roku podle něho může pokles ještě pokračovat. Záležet bude na vývoji války na Ukrajině a dodávkách ropy či plynu z Ruska.

Jednání s odbory

Minimální mzda je v Česku 16 200 korun. Odbory požadují zvýšení o dva tisíce, stejně jako chtějí přidat na platech státních zaměstnanců. S tím ale zatím nesouhlasí vláda. Přesto se včera u jednoho stolu sešel ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL) se šéfem odborářů Josefem Středulou (54), aby se o tom pobavili. Středula totiž vyhrožuje, že pokud kabinet na jeho požadavky nepřistoupí, bude se stávkovat. Do uzávěrky vydání ale nebyl výsledek jednání znám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.