Inflace znovu láme rekordy: ZDRAŽOVÁNÍ NEKONČÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Inflace znovu láme rekordy: ZDRAŽOVÁNÍ NEKONČÍ!

ilustrační foto
ilustrační foto (Generali Investments CEE)

Šestnáctiprocentní inflace jako rekordní a nejvyšší od roku 1993? Tak to už v Česku neplatí. Její hodnota totiž poprvé překonala 17 procent. Podle ekonomů to ale ještě není konec a zdražování cen potravin, služeb a energií bude pokračovat.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se květnová inflace zvýšila v červnu skoro o 1,2 procentního bodu. „Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici sedmnácti procent, přesně 17,2 procenta,“ prohlásil včera Jiří Mrázek ze statistického úřadu s tím, že ke zrychlování nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o osmnáct procent.

Plyn a mouka

Podle dat ČSÚ nejvíce stoupla cena zemního plynu, a to o 58 procent, a tuhých paliv o 34 procent. To má pak vliv na cenu zboží. Pekárenské výrobky a obiloviny meziročně zdražily o 23,8 procenta, maso o více než dvacet a významně podražily také oleje a tuky, a to o 42 procent. „Astronomický růst cen zvyšuje chudobu v naší zemi. To vede ke snižování životní úrovně většiny obyvatel České republiky,“ řekl ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dvacetiprocentní hranice?

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ale zdražování, a tím i růst inflace, bude v příštích týdnech pokračovat. „Pokud by v létě došlo k citelnému omezení, nebo dokonce úplnému omezení dodávek plynu z Ruska do EU, inflace v ČR ve druhé polovině roku se bude pohybovat výrazněji v pásmu od 20 do 30 procent,“ myslí si Kovanda.

Nejvyšší v Evropě

Vyšší inflaci, než je v Česku, má Pobaltí. Prvenství zůstává Estonsku, kde meziročně ceny stouply o 22 procent, následuje Litva (20,5 procenta) a Lotyšsko s devatenácti procenty. Za čtvrtým Českem následuje Polsko s inflací dosahující výše 15,6 procenta, šesté je Rumunsko. Sousední Slovensko má inflaci na úrovni 12,5 procenta.

Přečtěte si
kristýna ryglová
9. 12. 2022 • 11:14

Lepší už to asi nebude. Ceny, které byly ještě před Covidem jsou fuč a musíme se s tím nějak smířit a zařídit se nějak. My naštěstí nemáme existenční problémy, i když se nás zdražování samozřejmě taky dotklo. Naštěstí topíme dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , takže máme teplo za pár korun. Dům se nám vytopí bez problému, i když mrzne, a to ani nemusíme tolikrát za den přiložit. V kamnech se dřevo dobře spaluje .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.