Zdražily hypotéky i energie: Vláda chce VÁLEČNOU DAŇ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdražily hypotéky i energie: Vláda chce VÁLEČNOU DAŇ!

Lukrativní byznys předhodila finančním domům centrální banka...
Lukrativní byznys předhodila finančním domům centrální banka... (Foto Aha! – J. Koťátko, V. Hradská, Profimedia.cz)

Nemáme, a tak vám větší státní podporu nedáme. Tohle politici vzkazují lidem, kteří se bojí, že tváří v tvář rekordní drahotě nebudou mít prostředky na život. Jenže je jedno »prasátko«, které ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS) rozbít může. A jsou v něm desítky miliard!

Zatímco totiž Česká národní banka bojovala proti inflaci, tedy fenoménu zdražování, zvyšováním úroků na všechno možné, banky vesele inkasovaly. Čisté zisky některým vzrostly i o 100 procent! Pozadu nezůstaly díky brutálním cenám pohonných hmot, elektřiny a plynu světové i domácí energetické firmy. Třeba ČEZ, který elektřinu vyrábí a za pohádkové sumy prodává na německé burze, měl za první pololetí roku meziročně takřka třicetinásobný čistý zisk. Řada lidí včetně politiků se proto ptá: je fér, aby občané živořili a platili šílené ceny, a pak právě díky tomuhle velké korporace vydělávaly jak divé? Božské výnosy! A nejen ti zahraniční (americký prezident Joe Biden na konto Exxonu řekl, že letos vydělal víc než Bůh), ale i řada domácích se shodují: fér to není a v pořádku také ne. A je třeba takovéhle firmy zdanit. Jednu chvíli se v českém veřejném prostoru skloňoval termín »sektorová daň«.

Jenže levicový výraz se nezamlouval současné převážně pravicové vládě Petra Fialy (57, ODS). Šéf státní kasy Stanjura teď proto mluví spíše o dočasné dani z nadměrného zisku, anebo také o válečné dani, protože situaci vyvolává ze značné míry konflikt na Ukrajině. Výnos z ní by nešel na běžné výdaje státu, ale právě na podporu občanů v souvislosti s inflací. Jak tyhle peníze od firem získat – šlo by o daň, která by trvala po dobu právě po dobu vysokých neočekávaných výdělků firmy – se má kabinet dohodnout do 10. září. Miliardy na talíři Kolik by to mohlo do státního rozpočtu přinést? Podle Národní rozpočtové rady i 40 miliard korun. S dalšími cca 36 miliardami může už nyní vláda počítat díky dividendám z ČEZ. I ty chce Stanjura použít na různá opatření proti energetické chudobě, včetně úsporného tarifu. „Daně jsou čistě záležitostí státu a jaká je jejich podoba je otázka rozhodnutí vlády,” řekl Aha! neurčitě o nápadu mimořádné osekat zisky firem mluvčí ČEZ Roman Gazdík. To z finančních domů se zatím line jasné »ne«. „Banky pomůžou, ale způsob by měly zvolit samy v dialogu s vládou,” napsal Aha! Jan Juchelka, generální ředitel a předseda představenstva KB.

Co přinesl vítr

Stát musí umět odlišit zisky, které přineslo podnikatelské snažení, od těch, jež »přinesl vítr«. Jinak zdanění energie či bankovnictví bude velmi špatným krokem. Pro ČTK to uvedl analytik Natlandu Petr Bartoň. Tvrdí, že by to vedlo k různým daňovým zátěžím pro různé firmy. David Marek z Deloitte pak varuje, že krom téhle specifikace musí být jasné, že půjde o opatření výjimečné a dočasné, další analytici pak říkají, že taxa nesmí lidi odradit od dalšího podnikání. Navíc prý daň nezachrání český rozpočet, ten by potřeboval nikoliv desítky, ale stovky miliard. „K tomu bude nezbytné se odhodlat ke změnám v rozpočtových položkách, které zasahují podstatně širší společenské vrstvy, protože jen v nich lze najít tak obří objemy peněz,“ řekl ČTK Vít Hradil z Cyrrusu.

Přečtěte si
koliaska
31. 8. 2022 • 21:32

No, například můj manžel teď hodně uvažuje nad tím, že by si vzal nějaký úvěr, ale snažím se mu to rozmluvit. Prý by do firmy potřeboval takovéto šroubové kompresory - http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge Peníze na to ale teď nemá a já osobně jsem toho názoru, že zadlužovat se v dnešní době, kdy ani neví jestli za pár měsíců nebude muset firmu kvůli drahým energiím zavřít je prostě hloupost.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.