Cena benzinu trhala rekordy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Cena benzinu trhala rekordy

Cena benzinu prolomila rekord.
Cena benzinu prolomila rekord. (Reuters)

Sice jen o pět haléřů, ale cena benzinu prolomila rekord. V průměru Češi tankovali v sobotu Natural 95 za 47,31 koruny za litr. Tím padla dosavadní nejvyšší hranice z března letošního roku.

Vyplynulo to z dat společnosti CCS. Podražila i nafta, která průměrně vyšla na 46,53 koruny za litr. V březnu ovšem »krmení« pro diesely stálo ještě o tři koruny víc. Aby byly peněženky řidičů zdražování alespoň trochu ušetřeny, přijala vláda opatření, kdy snížila spotřební daň u pohonných hmot o korunu padesát na litr. Od toho si rezort financí sliboval zlevnění až o 1,80 Kč na litr. Jenže i když se cena skutečně na chvíli snížila, teď už je vládní pomoc fuč. „Žádná vláda na světě neovlivní růst ceny surové ropy na světových trzích. EU přijala šestý balík sankcí a s ním závazek odstřihnout se od ruské ropy.

S tím nám ale zdražuje benzin a nafta, i když jsme snížili spotřební daň na evropské minimum,“ uvedl pro Aha! ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS). Ekonom Lukáš Kovanda ale vidí důvod ještě někde trochu jinde. „Důvodem mizivého účinku snížení spotřební daně je také fakt, že čerpací stanice si část příslušného snížení přisvojily, takže nezlevnily v celém rozsahu snížení daně, a naopak si navýšily marže,“ míní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.