10 zaručených tipů jak ušetřit na pohonných hmotách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 zaručených tipů jak ušetřit na pohonných hmotách!

Nafta i benzín zdražily, jak ušetřit na pohonných hmotách?
Nafta i benzín zdražily, jak ušetřit na pohonných hmotách? (Foto scom)

Tankujte chytře, jezděte plynule. Právě teď je ta pravá chvíle vyladit svoje řidičské návyky a racionalizovat spotřebu.

1. Aspoň půlka nádrže

V chladných měsících a v případě, že hrozí nedostatek paliva, mějte vždy natankováno aspoň do poloviny. Mít dostatek benzinu může zmírnit stres a poskytuje to větší flexibilitu, když se rozhodujete, kde budete tankovat.

2. Sledujte ceny na internetu

Aplikace a webové stránky ukazují cenu benzinu a vy se můžete rozhodnout, kam se vám vyplatí zajet. Obecně platí, že čerpací stanice daleko od hlavních dálnic a mimo centra měst mají obvykle lepší ceny, to platí i pro tankovací stanice u obchodních center.

3. Nejezděte na krátké vzdálenosti

Pokud můžete, odložte zbytečné pochůzky nebo jiné aktivity. Tam, kam se snadno dostanete pěšky či na kole, nejezděte autem.

4. Dodržujte rychlostní limity

Při jízdě dodržujte rychlostní limity a jezděte plynule. Na vyšší rychlostní stupeň řaďte už zhruba při 2000 otáčkách a podřazujte, až když motor začne hučet či škubat. 5. Jezděte rovnoměrně Vyhněte se prudkému zrychlování a brzdění, kdykoli je to možné. Čím prudčeji zrychlujete, tím více paliva spotřebujete. Zbytečné brzdění plýtvá palivem, které jste spotřebovali na rozjezd. Předvídejte pohyb vozidel, řiďte spíš defenzivně.

6. Věnujte pozornost aerodynamice

Pokud střešní nosiče nepoužíváte, odstraňte je. Při dálničních rychlostech jde více než 50 % výkonu motoru na překonání aerodynamického odporu.

7. Zbavte se zátěže

Nepřevážejte zbytečně těžké věci z místa na místo jen proto, že se vám je nechce z auta vyložit. Kaž-dých 100 kg váhy navíc zvedá spotřebu zhruba o 0,3 litru. 8. Vynechte prémiový benzin Ušetřete peníze a vynechejte prémiová paliva, pokud nejsou u vašeho vozidla „povinná“.

9. Zkontrolujte tlak v pneumatikách

Mít pneumatiky s nižším tlakem, než je doporučeno na nálepce na dveřích, může mít vliv na výkon, životnost pneumatik a spotřebu paliva. Takový efekt má již snížení o 0,3 baru. Naopak mírně přehuštěné spotřebu snižují. Speciální energeticky úsporné pneumatiky ušetří až 0,5 litru na 100 km.

10. Vypněte klimatizaci

Používání klimatizace spotřebovává přibližně 0,3 až 1,5 litru paliva na 100 kilometrů. Pokud se bez ní za mírného počasí obejdete, nepouštějte ji.

Přečtěte si
koliaska
30. 6. 2022 • 16:56

Dobré tipy! My například zjistili, že hodně velký rozdíl na spotřebě dělá i to, jak dobře má člověk nafoukané pneumatiky. Manžel na našem autě většinou gumy dofukuje sám pomocí kompresoru. Teď ale už delší dobu musíme jezdit na benzínku, protože ten jeho je stále na opravě u http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/sl­uzby/­servis­/ser­vis-kompresoru

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.