Drahý benzin a příchod jara znamená jediné... Pozor, jede kolo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Drahý benzin a příchod jara znamená jediné... Pozor, jede kolo!

.
(Weinviertel-Tourismus/ Schreiner)

Letos můžeme očekávat rok cyklistů. Touha po lepším zdraví, rekordně drahá paliva a vykukující sluníčko dávají tušit, že do sedla se vyhoupne kdekdo. Tohle jsou základní pravidla, která musíte znát.

Po chodníku se nejezdí

Po chodníku můžete na kole či koloběžce jet pouze ve vyznačeném cyklopruhu. Když tam není, musíte sesednout a tlačit, nebo jet po vozovce. A platí to i pro děti. Jinak hrozí pokuta až 2000 korun. To stejné platí pro přechody pro chodce.

Alkohol? Jako v autě!

Přestože se může zdát, že na kole či koloběžce vám nehrozí žádný postih, když si dáte jedno či dvě piva na žízeň, opak je pravdou. Platí pro vás podobná pravidla jako pro řidiče aut. Tedy pokuta od 2500 do 20 tisíc a při vyšších hodnotách až 50 tisíc korun. Jen nepřijdete o řidičák.

Helma do osmnácti

Až do 18 let jsou povinny děti nosit při jízdě na kole či koloběžce helmu. Ano, i -náctiletí!

Vpravo a jako husy...

Vpravo a jeden za druhým. Stejně jako po silnicích by měli cyklisté jezdit i po cyklostezkách. A obdobně i chodci by se na cestách určených pro obě skupiny měli držet při levé straně.

Podjíždění povoleno

Když jedou vozidla pomalu a vpravo je dost místa, může cyklista vozidlo předjet i po pravé straně, případně po krajnici. Pokud tím nikoho neohrozí. Neplatí to v případě, kdy vozidlo odbočuje vpravo.

Pozor! Odstup 1,5 metru

Auta musí cyklisty objíždět s odstupem alespoň 1,5 metru. To znamená zhruba takovou vzdálenost, jako je šířka běžného auta. Tam, kde je maximální rychlost omezená na 30 km/h, mohou auta předjíždět cyklisty ve vzdálenosti jen 1 metr.

Pruh může vynechat

Cyklista musí využít cyklopruh a využívat prostor pro cyklisty v křižovatce. Jenže pouze v případech, kdy to neohrožuje bezpečnost či plynulost dopravy. Pak může jet i jinudy. To samozřejmě znamená, že může jet po jiné části vozovky, ale ne že by ho to opravňovalo jet po chodníku.



Přečtěte si
Josef124
18. 4. 2022 • 05:59

Já jezdím také do práce na kole. Přes ně tak, nafta je drahá a já to mám do práce jen 7 km, takže by byl hřích jezdit autem. Po práci si udělám větší kolečko, třeba 15 km. Záleží, jaké je počasí. Nedávno jsem narazila na pěkný článek o botách na kolo na http­s://en­tuzi­o.cz­/five­ten-boty/ a jedny jsem si objednala. Nevěřila bych že se v nich bude jezdit o tolik lépe než v klasických teniskách.

AHel
31. 3. 2022 • 23:24

Kecáte nesmysly, lidi jezdí stále více, teď pár dní prší a lidí vytáhly své plechové deštníky o to více. Hezky jste napsali pravidla, které bezohlední cyklisté vůůůůůůbec ale vůůůůbec nedodržují. Fotrové s dětmi za zadkem jedou po chodníku hlava nehlava, to samé přes přechod a jeden aby neustále uhýbal. Naprostá menšina jezdí po silnici, jak má.....a to řvali cyklisté jako šílenci, že chtějí pruhy na silnici, teď tam jsou, stálo to miliardy a nikdo tam nejezdí....to je na pár facek Vyzývám policajty, aby místo dávání pokut za špatné parkování díky tomu, že v Praze pribylo tisíce aut ukrajinských a domestik nemá kde normálně parkovat, ačkoliv má zaplaceno, aby si finančně zahojili na bezohledných cyklistech....za to je se svých daní platím.....do samé ve Stromovce, psi mají chodit na vodítku a až v zadní části mají volno. V poslední době jsem byla svědkem 2x přepadení starší osoby velkým psem a páníček byl v nedohlednu a hádejte, co dělal...čuměl do mobilu a pes mu byl fuk.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.