Ministerská kontrola marží! Ministr Stanjura: Ceny nejsou ustřelené... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministerská kontrola marží! Ministr Stanjura: Ceny nejsou ustřelené...

Bude kvůli cenám paliv zdražovat doprava?
Bude kvůli cenám paliv zdražovat doprava?  (Archiv CNC)

Předražený benzín i nafta, naštvaní řidiči i dopravci! Válka na Ukrajině, slabší koruna a panika lidí vyšponovali cenu paliva v Česku na historická maxima. Palivo se prodávalo i vysoko nad 50 korun.

Ministerstvo financí nakázalo pumpařům poslat ceny za posledních 30 dní. „Zapojilo se 600 provozovatelů a máme data z více než 2400 veřejných čerpacích stanic. Považuji to za průkazný vzorek kontroly,“ prohlásil včera ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS). „Dosavadní analýza zatím neprokázala plošně nepřiměřené marže, prodejní ceny zcela ustřelené od velkoobchodních cen na burze, ani podezření na kartelovou dohodu na úkor motoristů,“ řekl ministr. Kdo tedy může za předražené palivo, z analýzy nevyplývá.

Ekonomové to vidí jinak

„Hodnocení ministerstva, že ceny nebyly zcela ustřelené, otevírá prostor pro interpretaci, že ustřelené, alespoň přechodně, přece jenom byly. Kdyby připustilo závažnější pochybení, muselo by přistoupit k razantnějším nápravným opatřením, do nichž se mu zatím nechce,“ míní Lukáš Kovanda z Trinity Bank. „Je zarážející, že ceny v České republice narůstaly rychleji, než v některých jiných zemích Evropské unie,“ přidává se ekonom BHS Štěpán Křeček.

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu

Video se připravuje ...

O kolik se zdražilo?

Průměrná cena litru nafty byla v pondělí 46,08 Kč a průměrná cena litru benzínu 44,02 Kč. Palivo tak začalo znovu zdražovat. Od začátku války na Ukrajině stoupla cena benzínu o téměř 10 korun a cena nafty dokonce o 13 Kč. Když začala cena ropy klesat, šla cena u čerpacích stanic dolů jen pozvolna. Kam vystoupá nyní?

Kontrolovaly jen čerpačky

Ministerstvo kontrolovalo čerpací stanice, jenže problém drahého paliva může být i u distributorů nebo rafinérií. „Tuto obavu analýza ministerstva zcela nerozptyluje,“ říká ekonom Kovanda. Ministerstvo podle něj jedná i politicky. „Kdyby připustilo závažnější pochybení, muselo by přistoupit k razantnějším nápravným opatřením,“ dodává Kovanda.

Zvažte, kde tankujete

Kontrola čerpacích stanic ukázala známý fakt, že ceny jsou u jednotlivých čerpacích stanic značně rozdílné. „Řidiči by měli uvažovat nad tím, kde budou tankovat. Určitě se jim to nevyplatí na hlavních dálničních tazích,“ radí hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Vzhledem k rozdílům třeba i pěti korun, může cena plné nádrže dělat rozdíl i ve stokorunách!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.