SNÍŽENÁ SPOTŘEBNÍ DAŇ O 1, 50 Kč: Kdy klesne cena paliva? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

SNÍŽENÁ SPOTŘEBNÍ DAŇ O 1, 50 Kč: Kdy klesne cena paliva?

Tankování
Tankování (Svět motorů)

A najednou to jde! Vláda od 1. června dočasně sníží spotřební daň z nafty i benzinu o korunu padesát. Spolu s dalšími zásahy by nám to mohlo litr benzinu či nafty zlevnit i o 4,50 koruny. Jenže než se to na cenách projeví, může to trvat i týdny...

Vláda ve středu schválila snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,50 koruny na litr. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Opatření ovšem bude pouze dočasné, a to od začátku června do konce září. Jak rychle se to promítne do cen od 1. června? „Ne úderem půlnoci, ale do dvou až tří dnů,“ odhadl včera na Radiožurnálu Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.

Výhled ekonoma Vladimíra Pikory z Pikora Investment je ale méně optimistický. Zlevnění bychom mohli pocítit až v řádu několika týdnů poté, co nižší spotřební daň z PHM nabude na účinnosti. Ministr financí Zbyněk Stanjura (58, ODS) kvůli vysokým cenám benzinu a paliv zvažuje ještě další opatření. Tím je zastropování marží pumpařů.

Přes 4 Kč do kapsy

Podle Stanjury jsou průměrné marže pumpařů nepřiměřené. U Naturalu v únoru byl průměr 2,29 korun, v březnu pak dokonce 4,39 koruny na litru. „Zdůraznil jsem, že nechceme po nikom, aby podnikal se ztrátou, ale není vhodné a není přijatelné, aby v takové situaci ty průměrné marže rostly,“ řekl pak ministr. Nevyloučil, že pokud se pumpaři neumoudří, výši jejich marží stát zreguluje. „Ještě existuje prostor k dohodě, aby účastníci trhu zareagovali, aby ty průměrné marže nebyly tak vysoké jako v březnu,“ dodal Stanjura.

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu

Video se připravuje ...

Další opatření

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, po které výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l. V dalším období ceny převážně klesaly, k nárůstu se přechodně vrátily v předminulém týdnu.

Vláda vedle snížení spotřební daně u PHM rozhodla také o další podpoře podnikatelů a dopravců. Tím je zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a zrušení silniční daně pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 12 tun. Souhrn opatření by podle ministra Stanjury ceny paliv mohl srazit až o 4,50 Kč na litr.

Víte, že...

...ministerstvo financí odhaduje, že snížení spotřební daně z PHM na čtyři měsíce připraví veřejné rozpočty o 4,2 miliardy Kč?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.